Portal 072info

Primijetite li ove simptome kod djeteta smjesta trčite doktoru

dijete

Ne morate trčati ljekaru baš svaki put kada dijete kihne, ali postoje simptomi koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme. Te simptome ni u ludilu ne smijete ignorisati ili sami pokušati zaliječiti.

Temperatura, zavisno o dobi i opštem stanju djeteta

Naročito ako je 38 ili viša kod djece mlađe od tri mjeseca, viša od 38,3 kod djece od tri do šest mjeseci i viša od 39,4 kod djece od šest mjeseci do dvije godine. Kad dijete ima visoku temperaturu, nije toliko bitno što pokazuje toplomjer. Važno je obratiti pažnju na opšte stanje djeteta i njegovo ponašanje. Uz jednu veliku izuzetak: dojenčad do tri mjeseca trebaju ljekara ako im temperatura prelazi 38 stepeni.

‘Ako je temperaturu uzrokovala bakterijska infekcija, poput infekcije urinarnog trakta, to bi se brzo moglo proširiti tijelom’, upozorava pedijatrica Jennifer Shu, koautorica knjige Heading Home With Your Newborn: From Birth to Reality. ‘Najčešće je to simptom običnog virusa, ali moramo provjeriti kako bismo bili sigurni. Važno je odmah otići ljekaru. Ako vaš ljekar tada ne radi, otiđite na hitnu. Ako je dijete starije od dvije godine, temperatura nije toliko opasna sve dok se dijete ponaša normalno i pije dovoljno tekućine. U tom slučaju zovite pedijatra da vam da smjernice’.

Temperatura koja se ne spušta i traje danima

Opasno je i ukoliko se temperatura ne spušta uprkos tome što ste djetetu dali lijek te ako traje duže od pet dana. Ako djetetu snižavate temperaturu lijekovima, poput paracetamola ili ibuprofena, a temperatura se ne spušta ni nakon četiri do šest sati, posjetite pedijatra. To je znak da bi infekcija mogla biti prejaka i da se djetetov organizam s njom ne može boriti. Ljekar bi u tom slučaju trebao obaviti pregled kako bi odredio uzrok.

‘Temperature koje uzrokuju uobičajeni virusi, poput prehlade ili gripe, obično nestaju nakon pet dana. Ako temperatura potraje duže, čak i ako je niža od 38 stepeni, to može dovesti do infekcije, poput bakterijske upale pluća, što zahtijeva liječenje antibiotikom’, objašnjava pedijatrica Alanna Levine.

Temperatura s popratnim pojavama

Prati li temperaturu ukočenost u vratu, glavobolja ili osip koji izgleda kao mrlja, odnosno malene crvene tačkice, odmah otiđite ljekaru. To mogu biti znakovi meningitisa i treba brzo djelovati.

Osip koji podsjeća na krugove

Osip u obliku prstena sa svijetlom tačkom u sredini može biti znak Lajmske bolesti. Odmah potražite pomoć ako vidite tačkice ispod kože ili neobjašnjive mrlje na koži, što može biti znak brojnih ozbiljnih stanja. Osim toga, osipi u obliku mrlja, često su malo izdignuti iznad kože, mogu biti znak alergijske reakcije. Ako dijete ima poteškoća s disanjem, te je uzrujano ili letargično, trebalo bi ga odmah odvesti ljekaru.

Novi madež ili stari koji mijenja oblik i boju

‘Obratite pažnju na madeže kod djece, posebno one koje imaju od rođena, jer postoji veći rizik da postanu maligni’, kaže pedijatar Ari Brown, autor knjige Baby 411. Jednom mjesečno ih pregledajte tokom kupanja ili tuširanja. Obavijestite ljekara ako otkrijete madeže nepravilnih oblika, nepravilnih rubova, neujednačene boje ili ako madež raste.

Bolovi u trbuhu

Ako dijete ima bolove u donjem desnom dijelu trbuha, recite mu da skače gore dole. Ako mu je to prebolno, to bi mogao biti znak upale slijepog crijeva. Iako je slijepo crijevo s donje desne strane abdomena, bolovi mogu započeti oko pupka i širiti se prema desnoj strani.

‘Uz normalan trbušni virus, obično prvo dođe visoka temperatura, potom povraćanje, bolovi u trbuhu i zatim proliv’, kaže dr. Brown. ‘S upalom slijepog crijeva ponekad prvo dođe do proliva, potom bolova u trbuhu, povraćanja i temperature.’ Ako primijetite ove simptome, odvedite dijete ljekaru – upala slijepog crijeva brzo napreduje i liječenje je efikasnije ako se započne u ranijoj fazi.

Glavobolja

Javlja li se rano ujutro ili budi dijete usred noći i izaziva povraćanje, to može biti znak ozbiljnih zdravstvenih tegoba i treba smjesta posjetiti ljekara.

Suva usta i usnice

Uvučena fontanela kod odojčadi, suva koža ili koža koja ostaje smežurana kada je uštipnemo jer je izgubila elastičnost, često povraćanje ili proliv te suva usta i usnice su znakovi povezani s dehidracijom i treba brzo reagovati. Naime, dehidracija može dovesti do šoka. Odvedite dijete na hitnu ako procijenite da je blizu tog stanja. U suprotnom se posavjetujte s pedijatrom i pokušajte djetetu nadoknaditi izgubljenu tekućinu.

Plave usnice i otežano disanje

Primijetite li da su djetetu poplavile usnice ili promjenu boje kože oko usana, otežano disanje, disanje kod kojeg možete vidjeti uvlačenje zraka u prsa i trbuh, zadihanost, hroptanje ili pištanje kod disanja, znak je za uzbunu.

‘Problemi s disanjem su ozbiljniji kad zvukovi dolaze iz prsnog koša i pluća, nego iz nosa’, kaže dr. Shu. Kritični problemi s disanjem obično su povezani s gušenjem, alergijskom reakcijom ili napadajem astme (koji se mogu pojaviti i kod djece mlađe od nekoliko mjeseci), upalom pluća, hripavcem ili gušoboljom. Odmah potražite pomoć. Ako ne možete procijeniti jesu li problemi ozbiljni, provjerite stanje disajnih puteva. Brojite svaki djetetov udah tokom 30 sekundi i dobijeni broj pomnožite s dva. Normalna stopa je manja od 60 za novorođenčad, manja od 40 za bebe do godine dana, manja od 30 za djecu od jedne do tri godine i manja od 24 za djecu od četiri do 10 godina.

Otečen jezik, usne ili oči

Ako su popraćeni povraćanjem ili svrbežom, to su česti signali ozbiljne alergijske reakcije (anafilaksije). Simptomi mogu uključivati oticanje, probleme s disanjem, tešku upalu grla i zahtijevaju hitnu ljekarsku pomoć. Ako je moguće, uz konzultaciju s ljekarom, djetetu dajte dozu antihistaminika.

Pad djeteta mlađeg od šest mjeseci

Kod tako malih beba može doći do neuroloških promjena poput zbunjenosti i gubitka svijesti ukoliko se nakon pada javlja povraćanje ili postoje ozljede tijela, poput lomova. Ove situacije zahtijevaju hitnu ljekarsku pomoć, zato ravno u najbližu medicinsku ustanovu. Padovi kod djece starije od šest mjeseci obično nisu problematični, dok visina s koje su pali nije viša od njihove visine, te ako ne padnu na nešto oštro ili pretvrdo.

Porezotine i ugrizi

Ukoliko je porezotina na koži dovoljno široka da u nju možete staviti štapić za čišćenje ušiju ili ako krvarenje ne prestaje ni nakon nekoliko minuta pod pritiskom, to su znakovi da djetetu treba ljekarska pomoć (možda i šivanje, previjanje i sl.). Zavisno o težini ozljede, sljedeći korak trebao bi biti ili odlazak na hitnu ili u pedijatrijsku ordinaciju. Takođe, dijete trebate odvesti kod ljekara ako su u pitanju ugrizi životinja ili mu kožu probije ugriz drugog djeteta.

Podijelite članak