Primjena ishoda učenja u predškolskom i osnovnom obrazovanju u ZDK

Primjena ishoda učenja u predškolskom i osnovnom obrazovanju u ZDK

Krajem prošle sedmice završena je petodnevna obuka 50 nastavnika/ca, odgajatelja/ica, predstavnika/ca Pedagoškog zavoda i akademske zajednice iz primjene ishoda učenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, koja se odvija u okviru pilot projekta „Implementacija definiranih ishoda učenja u oblasti jezičko-komunikacijskog područja u Zeničko-dobojskom kantonu“. Projekat provodi organizacija Save the Children u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškim zavodom Zenica. Ovo je prva od četiri obuke za trenere kojom će se obrazovni ishodi  početi implementirati u ovom kantonu.U toku ove i sljedeće dvije godine 50 odabranih učesnika/ca će svoje vrijeme i energiju posvetiti prenošenju znanja svojim kolegama u školama i predškolskim ustanovama, kako bi se unaprijedio kvalitet nastave, što će za ishod imati bolje znanje i uspjeh učenika.

Razvijanje ishoda učenja je jedan od ključnih uspjeha u oblasti obrazovanja. Međutim, postojanje ishoda, bez osiguranja njihove primjene u školama i praćenja njihovih rezultata, ne donose poboljšanje. Provođenjem ovog pilot projekta u Zeničko-dobojskom kantonu data je mogućnost svakom prosvjetnom radniku da praktično provjeri uspješnost svog rada kroz provjeru ishoda učenja u jezičko-komunikacijskom području. Na taj način, očekuje se osjetno poboljšanje u nastavnom procesu, i u konačnici bolji uspjeh učenica i učenika u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, a dugoročno i na višim nivoima obrazovanja.

Učesnike obuke pozdravio je i ministar  za obrazovanje, nauku, kulturu i sporta Zeničko-dobojskog kantona, Mirko Trifunović. „Ovim projektom, zahvaljujući Save the Children-u, omogućeno je Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoškom zavodu i obrazovnim djelatnicima u Zeničko-dobojskom kantonu da naprave iskorak prema velikim poslovima koji nas čekaju u budućnosti, a to su obrazovni ishodi – vrednovanje znanja.Na ovaj način u mogućnosti smo uraditi nešto što će biti primijenjeno u školi, u predškolskom i osnovnom obrazovanju, a što će onda imati odjeka i na uspješnost učenika u srednjoškolskom obrazovanju. Kroz ovaj projekat želimo da na naučnoj osnovi postavimo stvari i radu sa djecom damo nov, savremeni temelj, koji će omogućiti svakom djetetu iz predškolskog i osnovnog obrazovanja, da tačno zna koje konkretno vještine i znanja ima, te šta stoji iza njegove ocjene“ istakao je ministar Trifunović.

„Zadovoljstvo je biti u Zenici kada pokrećemo jedan proces koji je od ključnog značaja za obrazovni sistem i za kvalitet obrazovanja uopće u BiH. Aktivnosti predviđene ovim pilot projektom pružit će nam priliku da se spustimo iz teorije u praksu i da omogućimo praktičnu primjenu ishoda učenja u predškolskom i osnovnom obrazovanju s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja za predškolce i osnovce, prvo u Zeničko-dobojskom kantonu, a onda i u cijeloj Bosni i Hercegovini,“ izjavila je Andrea Žeravčić, direktorica organizacije Save the Children.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE