Primjenjujte ovu vježbu dva puta dnevno i riješit ćete se stresa trajno

stres ilustracija zena pixabay
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

“Oznojeni dlanovi i ubrzan rad srca su neki od najčešćih odgovora tijela na stres, a sve neželjene pojave možete kontrolisati disanjem”, rekla je Lija Lahog, psiholog.

“Prvo morate da shvatite šta nam stres fiziološki čini. Puls nam skače, a mozak dobija signal da tijelo kreće ili u odbranu ili u bijeg. Mišići se jače stežu i slabi nam sposobnost donošenja odluka. Mijenja se i varijabilnost otkucaja srca”, objasnila je Lahog.

Ona je nedavno sa istraživačima otkrila da sistematsko pravilno disanje u trajanju od dvadeset minuta, koje se primjenjuje dva puta dnevno, može značajno da ublaži stres, smanji krvni pritisak.

Većina ljudi udiše četiri sekunde i izdiše šest, bez pauze između. Dišite tom brzinom dve minute, ali tako da kroz nos udahnete, pa kroz stisnute usne izdahnete, kao da pušete na nešto vruće. Dok u glavi računate četiri sekunde za udisaj i šest za izdisaj, usredsredite se na protok vazduha koji ulazi kroz nos i izlazi na usta, piše magazin.novosti.rs.

“Brzo ćete primjetiti bolju koncentraciju i fokus, a moći ćete i donositi objektivnije odluke, što bi moglo pomoći da, iako starimo, mozak duže ostaje u boljoj formi”, zaključila je.

GODISNJICA
MARKETING