Princ Philippe postao novi kralj Belgije

Princ Philippe postao novi kralj Belgije

slika (11)Philippe je položio zakletvu i postao sedmi kralj Belgije, nakon što je njegov 79-godišnji otac Albert II abdicirao.

Princ Philippe položio je kraljevsku zakletvu pred Parlamentom i tako postao sedmi monarh Belgije, nakon što je njegov 79-godišnji otac Albert II abdicirao.

Philippe (53) je položio zakletvu na tri zvanična jezika – holandskom, francuskom i njemačkom. On je obećao da će služiti zemlji i štititi je najbolje što može, prenose agencije.

Belgijski kralj Albert II je prethodno dobrovoljno abdicirao u korist sina, poslije 20 godina na tronu, koji je napustio iz zdravstvenih razloga.

Na svečanoj ceremoniji u kraljevskoj palati, Albert (79) je potpisao akt o abdikaciji pred oko 250 belgijskih zvaničnika i istaknutih ličnosti i zahvalio im se “zbog svega što su postigli dok je on bio kralj”.

Na ceremoniji nije bilo stranih zvaničnika ni predstavnika kraljevskih porodica iz drugih zemalja, jer je Albert II objavio plan o abdikaciji prije nešto manje od tri sedmice, pa nije bilo mnogo vremena da se upriliči veliki međunarodni događaj.

Abdikacija i uvođenje u tron novog vladara održavaju se istog dana kada i proslave povodom belgijskog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti.

Podijeljena nacija

Philippeu narednih mjeseci predstoji težak zadatak. Podijeljenu naciju u junu 2014. čekaju izbori u jeku sve intenzivnijih zahtjeva za veću autonomiju šest miliona Flamanaca koji govore holandski i 4,5 miliona Belgijanaca koji govore francuski.

Zato bi uloga monarhije mogla biti umanjena, prenose agencije.

Poslije prethodnih izbora 2010, Vlada je formirana tek nakon 541 dana, zbog prepiranja oko toga koliko još ovlašćenja treba da bude oduzeto centralnim vlastima u korist posebnih jezičkih grupa.

Za razliku od njegovih pet prethodnika, Albert je pokušao da izbjegne politiku koliko god je to bilo moguće, a očekuje se da će i Philippe tako postupati, navodi AP.

Kako kažu istoričari, Philippe je najspremniji princ u istoriji belgijske dinastije, koji je stekao vojno, univerzitetsko i ekonomsko obrazovanje i imao od 70 do 80 misija širom svijeta, kao i kontakte s političkim akterima s kojima se sretao.

On i njegova supruga Mathilde imaju četvoro djece.

Izvor: Al Jazeera

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica