Pripadnici OSBiH traže da im penzije budu veće nego plate

Kroz parlamentarnu proceduru se po hitnom postupku pokušava provesti zakon o vanrednom usklađivanju penzija, prema kojem bi pripadnici OSBiH imali penzije veće od njihove prosječne plate, a koji je uputio dio penzionisanih pripadnika OSBiH.

Ako se usvoji ovaj zakon, pogotovo u kontekstu činjenice da većina “običnih” penzionera u FBiH živi od minimalne penzije i godinama mole za povećanje, to bi značilo da novca za neke ima, a za neke ne.

Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić, ovim prijedlogom se traži da jedna grupa penzionera ili budućih penzionera ima penziju veću od sadašnje plate i traže da se, kad je riječ o zakonima, oni retroaktivno primjenjuju.

Redžo Mehić
Redžo Mehić

“Neposredno prije donošenja novog Zakona o PIO u FBiH, posebno tokom 2017. godine, neznatan broj pripadnika OS BIH i oko 15.000 uposlenih, većinom u državnim ustanovama i javnim preduzećima, iskoristilo je slabosti starog Zakona o PIO, odnosno isplatni koeficijent koji je bio dostigao visinu 1,816 i tako su praktično dobili penzije veće od plate. Sada su se pojavili pripadnici OS-a, koji se smatraju oštećenim, jer su njihove kolege dobile penziju veću od plate, pa sad oni žele da donesemo novi zakon prema kojem će i oni ostvariti isto pravo”, kaže Mehić.

Podsjetio je da je pored ostalih nedostataka, a posebno isplatnog koeficijenta, Savez penzionera FBiH protestima “prisilio” Vladu da pokrene proceduru donošenja novog Zakona o PIO.

“Novi Zakon o PIO donesen je 1. marta 2018. godine, kojim se isplatni koeficijent zamjenjuje bodovnim sistemom koji podrazumijeva obračun penzija na osnovu godina penzionog staža i visine uplaćenih doprinosa. Tako praktično nastaje razlika u visini penzije između penzionisanih prije donošenja novog zakona i penzionisanih po novom zakonu, iste stručne spreme i zanimanja ili pak u OS BiH između istih činova. Tumačiti da je to nepravda prema novim penzionerima i pokušati se vraćati na stari zakon i tražiti isplatni koeficijent je apsurd”, potcrtao je Mehić.

Penzioneri u FBiH, shodno zakonima po kojim su penzionisani, sapadaju u četiri isplatne skupine
Penzioneri u FBiH, shodno zakonima po kojim su penzionisani, sapadaju u četiri isplatne skupine

Dodao je da ovo što sada traže pripadnici OS BiH, sutra će s punim pravom zatražiti neke druge kategorije zaposlenih i šta će se dogoditi s penzionim fondom.

“To bi stvorilo svojevrsni domino-efekt koji penzioni fond ne bi mogao izdržati. Ukoliko bi se to desilo, svi bi bili diskriminisani u odnosu na te kategorije, što bi moglo izazvati vrlo ozbiljne posljedice. Odgovornost je na Parlamentu FBiH i ja se nadam da će postupiti po svojoj savjesti”, zaključio je Mehić.

Prethodni članakNovi dramatičan izvještaj UN-a: Idemo prema klimatskoj katastrofi, sat glasno otkucava
Sljedeći članakSejdić: Građane BiH neće zaustaviti ni bodljikava žica na granicama EU