Portal 072info

Pripazite kada putujete: Zašto vaš pasoš mora važiti još tri mjeseca po povratku u BiH?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Da li ste znali da kada putujete u zemlje Evropske Unije, vaš pasoš mora važiti još tri mjeseca od dana povratka u Bosnu i Hercegovinu?

Nakon nekoliko upita naših zabrinutih čitatelja, čije su agencijske uplate propale zbog ovakve „sitnice“, odlučili smo saznati o čemu je riječ.

Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove kazao nam je kako je ova odluka, da pasoš mora biti važeći još najmanje tri mjeseca, sadržana u propisima Evropske Unije, a da slično rješenje postoji i u našem Zakonu o putnim ispravama, kada je u pitanju boravak stranih državljana u Bosni i Hercegovini. 

„Mi imamo skoro potpuno identično rješenje da strani državljani ne mogu doći u BiH, ukoliko im pasoš ističe u roku od tri mjeseca“, dodao je naš sagovornik. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Ukoliko imaju pasoš koji ističe za dva mjeseca, moglo bi im se desiti da u slobodnom viznom režimu otputuju u neku od zemalja EU te da se tamo zateknu sa isteklim pasošem. To stvara komplikacije, od procedure za njihov povratak do readmisije tih ljudi. Stoga, da bi se izbjegle te situacije, da se neko zatekne bez važeće putne isprave, na teritoriji EU je uvedeno pravilo po kojem svaki naš državljanin mora imati pasoš čiji rok isteka je do tri mjeseca pri povratku u BiH, jer oni do tri mjeseca mogu boraviti u EU“, pojasnio Perković za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6