Priprema dijabetičara za post

Ukoliko planirate da postite tokom mjeseca ramazana razgovarajte sa svojim ljekarom koji će vam dati upute kako da na najbolji način upravljate svojim dijabetesom i uspješno provedete post. Možda je najvažniji dio posta s dijabetesom znati kada treba da se odustane. Stručnjaci preporučuju trenutni prekid ako se javi hipoglikemija.

Određena terapija

Tokom perioda posta, u periodu od osam sati nakon posljednjeg obroka organizam počinje da iskorištava energetske zalihe kako bi održao normalan nivo šećera u krvi.

Ovo, inače, ne predstavlja problem kod zdravih osoba, ali ukoliko imate dijabetes i uzimate određenu terapiju poput oralnih antidijabetika ili inzulina, pod povećanim ste rizikom za pojavu hipoglikemija kao i dehidracije.

Rizik od znatnog povećanja nivoa šećera u krvi posebno se može javiti nakon obilnih obroka u vrijeme sehura i iftara. S druge strane, ramazanski post donosi i brojne benefite poput prilike za poboljšanje životnih navika, ubrzan gubitak povećane tjelesne težine ili prestanka pušenja.

Opće stanje

Svi pacijenti koji imaju želju da poste tokom ramazana trebalo bi da se pripreme i urade medicinski pregled. Idealno je uraditi pregled 1-2 mjeseca prije početka posta, a uključuje procjenu općeg stanja kao i laboratorijske testove nivoa šećera u krvi i lipida, kao i krvnog pritiska. Također, u ovom periodu potrebno je izvršiti potrebne prilagodbe terapije i prehrambenih navika.

Piti dosta tečnosti

Ne samo tokom ramazana, već i tokom cijele godine, važno je jesti u razumnim količinama. Konzumiranje previše pržene i hrane bogate mastima doprinijet će povećanju nivoa šećera u krvi te otežati njenu kontrolu.

Za iftar je preporučeno jesti srednje velike obroke. Post može povećati rizik od dehidracije, pa se preporučuje piti dosta tečnosti bez šećera, pa je najbolji izbor voda.

Kada sehuriti

Od velike je važnosti da kontrolirate nivo šećera u krvi tokom posta odnosno u toku dana dok postite kako biste prevenirali eventualnu pojavu hipoglikemije. Mjerenje šećera primjenom glukometara i trakica vam neće pokvariti post.

Dugi vremenski period od nekoliko sati bez obroka povećava rizik za pojavu hipoglikemije. Mnogo je lakše stabilizirati nivo šećera u krvi tokom posta ukoliko sehurite prije izlaska sunca, nego da to uradite iza ponoći ili prije spavanja.

Također, poželjno je jesti škrobne ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju, a to su namirnice poput višestrukog hljeba, žitarice na bazi zobi, basmati riža ili grah, mahunarke, leća te voće i povrće. Važno je jesti u razumnim količinama uz dosta vode.

IZVORAvaz
Prethodni članakElon Musk: Šest savjeta za uspješan put do vrha
Sljedeći članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas