Priprema se transplatacija ljudske glave

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Italijanski hirurg Sergio Canavero skrenuo je pažnju struke i javnosti najavom da će u narednih dvije godine pokušati transplantirati glavu s jednog ljudskog tijela na drugo, što bi bio prvi takav pokušaj u ljudskoj historiji.

Sergio Canavero navodi da će procedura transplantacije glave trajati 36 sati, a za taj poduhvat će mu trebati tim od 150 ljekara i medicinskih sestara. Prema njegovoj procjeni, za obuku tog tima će biti potrebne dvije godine, tako da bi prvi pokušaj transplantacije mogao biti izveden 2017. godine.

ČITAJ JOŠ:  Horoskop otkriva kakva ste žena – Bikovi su emotivni, a Škorpioni tajanstvene

Priča je dobila dodatni vjetar u leđa kada je ovog mjeseca 30-godišnji Rus Valerij Spiridonov, oboljeli od spinalne mišićne atrofije, objavio da će biti prvi dobrovoljac za transplantaciju glave. Spinalne mišićne atrofije su nasljedne bolesti pri kojima propadaju nervne stanice kičmene moždine i moždanog stabla, uzrokujući mišićnu slabost i propadanje koje napreduje. Ta je bolest vodeći genetski uzrok smrti djece.

I dok je ova vijest donijela tračak nade oboljelim od neuroloških bolesti i kancera organa, stručnjaci ističu brojne probleme pred ovakvim poduhvatom, prije svega spajanje kičmene moždine.

ČITAJ JOŠ:  BOSANAC ODBRUSIO KARLEUŠI I MILIJU: Od koga ste vi napravili zvijezdu?

Neurohirurg Kemal Dizdarević, subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije i hirurgije kičme, kaže da kompletno presijecanje kičmene moždine uvijek znači potpuni neurološki deficit ispod mjesta presijecanja. Ovo uključuje ispad motornih funkcija, svih kvaliteta osjećaja, te gubitak kontrole nad mokrenjem i stolicom.

– Ne postoji etablirani hirurški način tretmana ovakvog morfološkog oštećenja kičmene moždine koji bi rezultirao mogućnošću oporavka – ističe profesor Dizdarević, za Al Jazeeru.

Nedavno je američka Državna institucija za hranu i lijekove odobrila nasumičnu kliničku studiju koja uključuje osobe sa kompletnim oštećenjem kičmene moždine i to je jedina relevantna studija koja se provodi na naučno zasnovan način, dodao je Dizdarević.

ČITAJ JOŠ:  Ako ste pušač ovo je posebno za vas! Pročistite pluća za tri dana

Canavero kao osnovu za pokušaj transplantacije ljudske glave, uzima slične procedure izvedene u prošlom stoljeću na psima i majmunima. U nekoliko navrata su životinje uspijevale da prežive nekoliko dana nakon operacije, ali su u konačnici sve uginule.

GODISNJICA
MARKETING