PRIPREMATE LI SE ZA LJETOVANJE: Evo koje destinacije su ove godine hit među bh. građanima

Podijelite vijest

ljetovanj

Bosanci i Hercegovci koji ljetni godišnji odmor namjeravaju provesti u inostranstvu, sudeći prema prvim informacijama iz turističkih agencija, najviše će putovati u Tursku i Albaniju.

Brojni programi, kroz rani booking, za ljetnu turističku sezonu već su u ponudi u turističkim agencijama u Bosni i Hercegovini. Kako je potvrđeno za Anadolu Agency (AA), Bosanci i Hercegovci se već interesiraju za ljetne turističke aranžmane, posebno s obzirom na to da ranija rezervacija donosi određene i to značajnije popuste prilikom uplata.

Agencije Tursku i Albaniju već sada izdvajaju kao top destinacije, navodeći da će aranžmani za odmor u tim zemljama ovog ljeta biti najprodavaniji.

Prve ture iz BiH, primjerice, za Kusadasi u Turskoj autobusom i to sa programom all inclusive (sve uključeno) od 12 dana po cijeni od oko 1.000 KM kreću početkom juna, a avionom program od deset dana i cijenom od oko 1.400 KM u drugoj polovini tog mjeseca.

“U okviru programa pod nazivom Famozna Turska, u ponudi će se naći aranžamni osam i 15 dana i to u hotelima sa od tri do pet zvjezdica na području Antaliye i to na potezu od Kemera do Alanye. Ove godine kao top destinacije u ponudi će biti i Kusadasi, ali i Bodrum. Velika su interesovanja bh. građana za Tursku kako za godišnje odmore tako i tokom ostalih mjeseci u godini, a posebno za Istanbul. Svakog praznika, kao što je Prvi maj, Osmi mart ili Nova godina, programi za Istanbul budu među najprodavanijim”, navodi za AA Enisa Resić, turistička djelatnica iz Sarajeva.

Bosancima i Hercegovcima, dodaje, u ponudi će biti i ture autobusom u terminu subota/subota u Durresu, u Albaniji, po cijeni između 600 i 800 KM u zavisnosti od hotela i perioda u sezoni.

“Ove godine iz Sarajeva niti jedna turistička agencija neće raditi direktne aranžamane za Tunis, jedina mogućnost putovanja je iz Beograda, kao ni za Egipat iz sigurnosnih razloga. Iz tog razloga, ali i zbog hrane koja je veoma bliska bosanskoj, očekuje se da će Turska i Albanija imati primat. Što se tiče bližih destinacija na Jadranu, u ponudi će biti Crna Gora i Hrvatska, kao i aranžmani za Italiju i Španjolsku”, navodi Resić.

I u Zenici su pripreme za turističku sezonu uveliko odmakle, a prema navodima Samira Hamzića, turističkog djelatnika, brojne su destinacije koje su u ponudi građanima BiH na kojima mogu da provedu godišnji odmor.

“Već tradicionalne destinacije su Turska i Španjolska. Veoma popularni su, bez obzira na godišnje doba, Istanbul, Prag i Budimpešta. To je ono što se u BiH najviše traži te ove programe držimo stalno aktivnim”, navodi Hamzić.

Posebno zanimljive za građane BiH su kružne ture autobusom po Turskoj, koje uključuju obilazak gradova Edirnea, Istanbula, Burse, Izmira te legendarne Troje.

Dok Bosanci i Hercegovci budu odlazili u inostranstvo na odmore, turistički djelatnici očekuju da će i BiH ove godine ostvariti značajan broj posjeta stranih gostiju, a prvenstveno iz razloga što se krajem juna, tačnije 28, obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Kantonalno javno komunalno predužeće Centar „Skenderija“ d.o.o. – Sarajevski sajam vrši posljednje pripreme i preduzima sve potrebne aktivnosti za organizovanje sajamske manifestacije Međunarodni dani turizma – Sarajevo 2014, koja će se održati od 8. do 11. maja.

To će biti prilika da se stranim izlagačima i posjetiteljima prezentira Bosna i Hercegovina, koja je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uslovima.

U isto vrijeme, građani BiH će imati priliku da se upoznaju sa ponudom koja im se nudi za putovanja u inostranstvo.

Anadolija