AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Stručna služba za razvoj poljoprivrede općine Kakanj u okviru planiranih aktivnosti realizirala je programe edukacije u oblasti pčelarstva, jagodičastog voća i zaštite bilja.

Na održanom okruglom stolu o temi “Trenutno stanje u oblasti pčelarstva, otkrivanje uzroka nestajanja pčelinjih zajednica i sanacija nastalih posljedica“ raspravljalo se o  stanju u oblasti pčelarstva na području općine Kakanj i iznalaženju mogućnosti sanacije nastalih posljedica, te uspostavljanju bolje saradnje svih relevantnih subjekata u ovoj oblasti.

Učesnici rasprave na okruglom stolu bili su predstavnici Općine Kakanj, članovi udruženja pčelara “Bagrem” i “Matica” Kakanj, predstavnici Saveza poljoprivrenih udruženja KAP Kakanj i Saveza pčelara ZDK-a, kantonalni veterinarski inspektori, te doc.dr. Behija Dukić s Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva i profesionalni pčelar Ferid Velagić iz Tuzle.

U okviru programa edukacije iz oblasti jagodičastog voća i zaštite bilja realizirane su teme održavanja proizvodnje maline u ovoj godini, o čemu je predavač bio dr. Adnan Maličević, a o principima integralne zaštite maline govorio je Emir Sejdić.