Pripreme za popis stanovništva u BiH pri kraju

Pripreme za popis stanovništva u BiH pri kraju

slika (10)

Popis će se obaviti u oktobru, od 1. do 15. dana u mjesecu, prvi put nakon 1991. godine.

Privode se kraju pripreme za popis u Bosni i Hercegovini koji će se obaviti u oktobru. Posljednji je proveden 1991. godine.
Uoči popisa postoji mnoštvo uputa, bojazni i iščekivanja, s obzirom na složenost zemlje, te ratnu prošlost, izvijestio je Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Agencija za statistiku objavila je kako će popis početi na vrijeme te da metodologija nije upitna.

Stiglo je vrijeme uvida u bh. realnost. Nužno je izraditi statistiku koliko ima stanovnika, njihovu obrazovnu strukturu, imovinsko stanje. Toga su svjesni i građani.

“Mislim da je vrijeme da se to uradi, jer to je neophodno da bi jedna država funkcionisala na svakom nivou”, stav je stanovnika Sarajeva. Njegov sugrađanin je rekao: “Mislim da će ova vlast tim popisom najviše oporezovati sve što treba. Imovine, vikendice, stanove, uže gradsko područje itd.”

No, postoje i drukčije dvojbe, posebice kad je u pitanju nacionalni sastav stanovništva.

“Znamo šta se radilo kod nas. E sad. Najvjerovatnije se ide za tim da se još uvijek smanji broj jednih da bi se povećao broj drugih”, mišljenje je stanovnika Sarajeva. Sugrađanaka je kazala: “Vidjet ćemo na kraju kako će se to odraziti i hoće li biti dobro”.

Pripreme popisivača

“Više od 18.000 popisivača priprema se kako bi od 1. do 15. oktobra popisali stanovnike i imovinu u BiH. No, u ovoj zemlji to je, osim statističko, i posebno političko pitanje pogotovu kad je riječ o osjetljivom pitanju nacionalne pripadnosti”, izvijestio je Pavković.

Islamska zajednica upozorava na razlike pojmova Bošnjak i Bosanac, katolička crkva poziva vjernike da se odazovu popisu čuvajući katolički i hrvatski identitet, a sve zanima kakvo je, nakon rata, stanje u Republici Srpskoj.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati te ostali su u Ustavu BiH, no popis ostavlja mogućnost neizjašnjenih ili raznih drugih kategorija.

Nora Selimović, glavna metodologinja Statističke agencije BiH, je rekla. “Mi smo u našim uputstvima rekli da je dužnost popisivača da upiše svaki odgovor. Što znači, ukoliko osoba kaže ‘Ja sam Marsovac’, dužnost popisivača je da upiše to. Nije njegovo sad da komentariše ili objašnjava – ne možete biti Marsovac”.

Način popisa bh. dijaspore, takođe, je predmet rasprava. Popisuju se oni koji se zateknu na adresi, a iseljenici, odsutni više od 12 mjeseci iz zemlje, mogu svoje podatke poslati poštom.

Nacionalna izbalansiranost

Posljednjih dana problematizira se i nacionalna izbalansiranost popisivača. U Agenciji za statistiku BiH kažu kako su za to nadležne opštinske komisije.

“Ja koliko imam informaciju, oni su se toga pridržavali. Možda će se negdje desiti da se nije moglo ispoštovati, ali to može biti samo mali broj”, govori Zdenko Milinović, direktor BHAS-a.

Na pitanje može li popis nesmetan krenuti, Milinović odgovara: “Mora krenuti, mi radimo na tome da krene na vrijeme”.

Popis će utvrditi stanje na 30. septembra, bez obzira je li nakon toga datuma, u 15 dana popisa, neko umro ili se rodio.

Statistika će dati podatke o broju djece, broju školaraca, ljudi koji se ne mogu brinuti o sebi, poljoprivrednom zemljištu i slično.

No, u BiH posebno se, u političkim krugovima, iščekuju podaci o nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti, maternjem jeziku te vjeroispovijesti. Preliminarni rezultati mogli bi biti poznati već do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica