Portal 072info

PRIPREMITE SE: Očekuje nas totalno pomračenje ‘krvavog’ Mjeseca

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

pomračenje mjeseca

Totalno pomračenje Mjeseca, odigraće se u ranim jutarnjim satima 15. aprila, započinjući rijetku sekvencu četiri potpune lunarne eklipse koje se očekuju u sljedeće dvije godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvo pomračenje u aprilu, totalna lunarna eklipsa, počinje u 7.20 sati (5.20 GMT) na američkoj Istočnoj obali, pa će biti biće vidljiva iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i drugih dijelova pacifičkog regiona.

Totalna eklipsa će trajati od 09.07-10.25 sati (07.07-08.25 GMT), dok će parcijalne faze biti vidljive nekoliko sati prije i poslije potpunog pomračenja, prineo je portal “Space”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pomračenje Mjeseca se događa kad se sunce, Zemlja i Mjesec poredaju tako da sjenka naše planete pada na satelit.

– Pun Mjesec će prvo djelovati malo tamniji od uobičajenog, ali će ljudi ubrzo primijetiti mnogo tamniju sjenku koji se kreće preko Mjeseca, crvenkasto-braon boje – izjavio je za “USA Today” astronom Džerald Mekigan, iz Svemirskog i naučnog centra Čebot u Oklandu, Kalifornija.

Takozvani “krvavi” Mjesec svoju boju dobija zahvaljujući prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu.

– To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svjetlost projektuje na Mjesec – objasnio je Mekigan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takođe, tokom eklipse, Mars će biti primjetan kao vatreno crvena “zvijezda” pored Mjeseca. Crveni Mars i crveni Mjesec biće spektakularan prizor, kažu astronomi, dodajući da je jedino šteta što mnogi neće imati prilike da prisustvuju ovom događaju zbog vremenske razlike ili vremenskih prilika, navodi “USA Today”.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME