Portal 072info

Priređivači igara na sreću: Obavijest o održanoj međunarodnoj konferenciji Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću

Dana 25.01.2017. u Sarajevu je održana međunarodna konferencija pod nazivom “Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću”, kojoj je organizator bila Europska organizacija za regulaciju igara na sreću (EOGL).

Pozivnice za sudjelovanje na konferenciji EOGL je uputio Predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu financija, Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, izaslanicima Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te Savezu općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Od navedenih, konferenciji su prisustvovali jedino predstavnici kabineta predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Lidije Bradare, dok je zahvalu na pozivu, ali i ispriku zbog nemogućnosti dolaska zbog ranije preuzetih obveza, uputio Ured predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo su jedine dvije institucije koje su pokazale odgovornost i odgovorile na poziv. Nitko iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva financija, Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te Saveza gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine nije prisustvovao konferenciji niti je EOGL-u uputio odgovor na pozivnicu.

1 Ovim putem izražavamo duboko nezadovoljstvo i razočaranje činjenicom da navedene institucije, a prije svih Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo financija, nisu pokazale ni najmanji interes za metode i modele oporezivanja igara na sreću u zemljama Europske unije i zemljama regije. Predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva financija u potpunosti su ignorirali Europsku organizaciju za regulaciju igara na sreću te svojim nedolaskom na konferenciju osramotili institucije Federacije Bosne i Hercegovine, kao i poslodavce koji zapošljavaju 5.500 radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Budući da je konferencija održana za vrijeme trajanja javne rasprave oko izrade Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću koji je već mjesecima predmet rasprava u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, smatramo kako su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo financija svojim nedolaskom dokazali kako ne uvažavaju mišljenja, stavove i iskustva zemalja Europske unije i struke te izražavamo svoju zabrinutost zbog ovakvog krajnje neodgovornog pristupa izradi prijedloga zakona o kojem ovisi budućnost 5.500 radnika i 2.600 vlasnika prostora, kao i 80 milijuna KM direktnih godišnjih prihoda federalnog proračuna.

Iako navedene institucije nisu prisustvovale konferenciji, pozivamo ih da analiziraju Konsenzus kojeg su sudionici međunarodne konferencije pod nazivom “Oporezivanje u europskoj industriji igara na sreću” usuglasili u Sarajevu 25.01.2017., a kojeg dostavljamo u prilogu. Konsenzus smo dana 26.01.2017. dostavili Federalnom ministarstvu financija kao materijal za sudjelovanje u javnoj raspravi oko izrade Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box