Portal 072info

Prirodna inhalacija: Pet kapi ulja eukaliptusa otvara sinuse

Simptomi sinusitisa su začepljen nos, sekrecija sluzi, pritisak, bol, povišena temperatura, umor i iscrpljenost te glavobolje. Vrlo često nastaje i tzv. postnazalni drip, odnosno slijevanje sluzi iz sinusa u grlo. Kod težih slučajeva mogu se pojaviti bol u uhu i vratu, zubobolja, gubitak njuha te suzenje iz očiju. Liječenje sinusitisa obično se provodi antibioticima, dekongestivima i tabletama protiv bolova.

Preporučuje se i inhalacija, korištenje slane otopine koja se uštrcava u nos, ovlaživači zraka te topli oblozi koji se primjenjuju na bolnim mjestima. Tijekom akutne infekcije poželjno je boraviti u prostoriji sa stabilnom temperaturom zraka.

– Nije dobro pretjerivati s farmakološkim dekongestivima, poput kapi za nos. Stoga je dobro znati da postoji i prirodno sredstvo za ‘odčepljivanje’ nosa. Možda zvuči neočekivano, ali to je pileća juha – kaže nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender  i objašnjava:

– U znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje u kojem je dokazano da pileća juha posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestiva. Kineski vidari također koriste pileću juhu za liječenje prehlade u koju dodaju malo ginsenga. Nemate li ginsenga, u juhu dodajte luk i češnjak.

Kineski vidari također koriste pileću juhu za liječenje prehlade u koju dodaju malo ginsenga.

Kao prirodni dekongestivi spominju se i čaj (zbog teofilina) te feferoni (zbog biljne kemikalije kapsaicina) i hren. Vranešić Bender kaže da od pomoći može biti uzimanje vitamina A, C i E, cinka i selena te drugih prirodnih imunostimulatora, poput echinacee, matične mliječi, češnjaka i probiotičkih bakterija. Preporučuje se i ispijanje čajeva od koprive i korijena sladića jer aktivne tvari ovih biljaka imaju protuupalna i imunostimulativna svojstva.

Dreamstime

– I aromaterapija nudi jako dobra rješenja kod svih dišnih tegoba i poteškoća sa sinusima – kaže certificirani aromaterapeut Saša Radulović. Napominje da je sinuse najbolje inhalirati eteričnim uljima. Upotrijebite eterična ulja eukaliptusa globulusa, ravensare, paprene metvice, kajeputa i/ili čajevca, savjetuje.

Aromalampe nisu najbolji odabir za osvježenje prostora jer vruća voda razgrađuje eterična ulja i smanjuje se njihova ljekovitost.

Zagrijte pola litre vode do vrenja i maknite s vatre. Dodajte kap eteričnog ulja i udišite minutu. Ponovno dodajte kap ulja i inhalirajte se još minutu. Nastavite dok ne ukapate od pet do sedam kapi. Postupak ponavljajte od dva do tri puta. Aromalampe nisu najbolji odabir za osvježenje prostora jer vruća voda razgrađuje eterična ulja i smanjuje se njihova ljekovitost. Bolji je difuzer jer eterično ulje raspršuje u sitne kapi, kaže Radulović.

Dreamstime

Masaža – tri puta

Mast, balzam ili uljna mješavina s eteričnim uljima nanosi se na područje čela te, prema potrebi, na područje sinusa i nosa, najmanje tri puta dnevno u tankom sloju. I oni koji se nisu okušali u izradi aromaterapijskih pripravaka mogu napraviti uljnu mješavinu.

Akutna upala

Traje manje od tri tjedna. Ova vrsta sinusitisa obično počinje kao prehlada koja se pretvara u bakterijsku infekciju. Alergije, zagađenje i drugi problemi s nosom mogu izazvati sinusitis. Recidivirajući sinusitis javlja se u nekoliko akutnih napadaja tijekom godine.

Kronična upala

Kronična upala sinusa obično traje od tri do osam tjedana, a može se nastaviti tijekom više mjeseci ili godina. Može se razviti kao posljedica ponavljanih akutnih upala sinusa, posebice neadekvatno liječenih. I alergičari često razvijaju kronični sinusitis.

Dreamstime

Top pet najboljih savjeta za prirodno liječenje upale sinusa

  • Eukaliptus – globulus Češće se koristi kod infekcija donjih dišnih puteva. Eterično ulje eukaliptusa radiate rabi se kod infekcija gornjih dišnih puteva, a blaži je i primjereniji za upotrebu kod djece.
  • Ulje ravensara i čajevec Ova eterična ulja pokazuju jak antivirusni i antibakterijski učinak, pa se za tretman dišnih puteva često miješaju s eteričnim uljima niaulijem kemotipom cineolom ili eukaliptusom globulusom.
  • Uljna mješavina za masažu Kod sinusitisa Radulović preporučuje uljnu mješavinu od biljnih ulja (primjerice sezamovo) te eteričnih ulja ravensare i čajevca. Mješavina se nanosi na područje čela.
  • Moćni ekstrakt ananasa Trgovačkog naziva bromelain, ekstrakt ananasa primarno se rabi kao pomoć kod slabe probave, ali i kod sinusitisa, jer smanjuje gustoću sluzi i djeluje protuupalno, kaže Radulović.
  • Kapsule na bazi eteričnih ulja Kod akutnih stanja sinusitisa možete uzimati olekapsule (kapsule na bazi eteričnih ulja) koje djeluju protubakterijski, a mogu se nabaviti u specijaliziranim trgovinama.
Podijelite članak