Portal 072info

Prisjetite se hitova u jednoj i jedinoj Bosni i Hercegovini

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, najznačajniji je praznik naše zemlje. Naime, na današnji dan 1943. godine u Mrkonjić Gradu je održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH), na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti naše zemlje, potvrđene su njene historijske granice, koju su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije.

Iako je praznik cijele države BiH, Dan državnosti se, nažalost, ne proslavlja na cijeloj njenoj teritoriji.

U Federaciji BiH (FBiH) danas je za državne organe, preduzeća i druga pravna lica neradni dan. Međutim, to nije slučaj i u manjem bh. entitetu, Republici Srpskoj (RS), čije se vlasti pozivaju na nepostojanje zakona o praznicima na državnom nivou. Današnji dan se, dakle, u RS-u ne razlikuje ništa od svakog drugog običnog dana.

Može se, pak, reći da je danas do naše zemlje stalo jedino iskrenim patriotama koji su uz nju bili i bit će kada je to najpotrebnije.

Donosimo vam nekoliko veoma popularnih patriotskih pjesama za koje se može reći da su veoma bitne u historiji naše zemlje.

Avaz.ba

Podijelite članak