Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće: Trgovao povlaštenim informacijama i zaradio milione

Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće: Trgovao povlaštenim informacijama i zaradio milione

Američka Agencija za vrijednosne papire i burze (SEC) optužila je Tylera Loudona za trgovanje povjerljivim informacijama koje je čuo od supruge dok je radila kod kuće.

Tyler Loudon iz Houstona u Teksasu optužen je jer je “iskoristio svoje uvjete rada na daljinu” i profitirao od privatnih informacija povezanih s planovima naftne kompanije BP za kupovinu  poslovanja trgovačkog centra i stajališta za kamione u Ohiju prošle godine.

SEC tvrdi da je Loudon prisluškivao nekoliko poslovnih poziva supruge dok je radila od kuće i bila udaljena od njega šest metara. Razgovarala je s menadžerom za spajanja i preuzimanja u BP-u, a njezin je suprug nakon prisluškivanja otišao u šoping.

Kupio je više od 46.000 dionica kompanije Tra velCentre bez znanja svoje supruge, sedmicama prije nego što je 16. februara 2023. objavljeno da je dogovoren posao s BP-om. Nakon te objave dionice TravelCentres of America skočile su gotovo 71 posto. Loudon je zatim prodao sve svoje dionice i ostvario profit od 1,8 miliona dolara.

Loudon je na kraju sve priznao supruzi i tvrdio da je kupio dionice jer je želio zaraditi dovoljno novca da bi ona mogla manje raditi. Ona je pak prijavila njegove poslove svojim šefovima u BP-u, koji su je kasnije otpustili unatoč tome što nisu imali dokaza da je namjerno dala informacije svom suprugu. Na kraju se iselila iz njihova doma i podnijela zahtjev za razvod, piše The Guardian.

Loudon nije porekao optužbe iznesene u pritužbi SEC-a te je pristao na djelomičnu presudu, uz sudsko odobrenje. U sklopu tog dogovora neće smjeti raditi na rukovodećim pozicijama u kompanijama, a novac koji je zaradio trgovanjem mora vratiti s kamatama te će još morati platiti i dodatnu kaznu koju mu odredi sud. Osim toga, prijeti mu i kaznena optužnica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE