Portal 072info

Pristupanje Evropskoj uniji podržava 78 posto građana BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za evropske integracije provela u prvom tromjesječju ove godine, a Vijeće ministara BiH o tome danas prihvatilo informaciju, pokazalo je da, ako bi sutra bio referendum s pitanjem “Da li podržavate ulazak BiH u EU”, 78 posto građana BiH glasalo bi potvrdno.

Stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta i garancija trajnog mira i stabilnosti glavni su razlozi koji bi građane opredijelili da glasaju za članstvo BiH u EU. Istovremeno, oni koji bi glasali protiv, to bi učinili jer vjeruju da bi članstvo u EU stvorilo veće troškove života i povećalo poreze, te dovelo do gubitka kulturne raznolikosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko se potencijalno referendumsko opredjeljenje posmatra kao podrška procesu integrisanja, ona bilježi pad za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2014. godine.

U poređenju sa prošlogodišnjih 67 posto, u ovogodišnjem istraživanju čak 85 posto ispitanika smatra da reforme u BiH treba provoditi i bez da su uslov za članstvo u EU, odnosno prvenstveno zbog stvaranja boljih uslova života u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među prioritetnim reformama građani su izdvojili borbu protiv korupcije, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju. Najvećim preprekama integraciji u EU, građani smatraju nespremnost na promjene, politizaciju procesa integrisanja i politiku uslovljavanja koju EU provodi prema BiH.

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika informacije o procesu integrisanja dobija posredstvom TV programa i interneta, a finansijska pomoć EU je i dalje najinteresantnija tema. Trećina ispitanika je mišljenja da BiH već pregovara o članstvu u EU. Istovremeno, dvije trećine njih smatra da članstvo BiH u EU nema alternativu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u čitavoj BiH, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME