Portal 072info

Prisustvovalo više od 1.000 postača: SDA Zenica organizovala iftar i sjećanje na rahmetli Husejina Smajlovića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” večeras je Gradski odbor SDA Zenica organizirao zajednički iftar za više od 1.000 postača, kojem su prisustvovali i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH, Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, Sebija Izetbegović, te brojne zvanice iz kulturnog, vjerskog i političkog života.

Bila je to prilika i da se na dostojanstven način obilježi treća godišnjica od smrti rahmetli Husejina Smajlovića, dugogodišnjeg gradonačelnika Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prisutnima se najprije obratio Nezir Pivić, predsjednik GO SDA Zenica, koji je poručio da je “Arena” samo jedan u nizu grandioznih Smajlovićevih projekata koji krase grad.

Zatim se prisutnima prigodnim riječima obratio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, koji se, također, najprije osvrnuo na rahmetli Smajlovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Bio je vizionar. Znao je kako da vodi ovaj grad. Danas, kad prođete Zenicom ,sve su znakovi vizije koja je bila njegova, naša. Tako se prema ovom gradu treba odnositi. Želim da ovakvih druženja u BiH bude što je moguće više – rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na politička dešavanja u BiH, kazavši da je od izbora do danas bilo brojnih nasrtaja na vrijednosti na kojima je utemeljena ova zemlja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Odoli smo im i nismo dozvolili da prođu takve retrogradne politike. Dok smo živi borit ćemo se za BiH, državu jednakih naroda. Ova zemlja je nadigrala, pod vodstvom rahmetli Alije Izetbegovića, i mnogo krupnije igrače koji su htjeli da je razore. Neće u tome uspjeti ni sada – poručio je Džaferović.

Zatim se prisutnima obratio i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH, koji je kazao da je rahmetli Smajlović najbolji gradonačelnik u BiH ikad.

-Običan čovjek, a, ustvari, sasvim drugačiji. Nas političare uče kako se ponašati, govoriti, a on ništa od toga nije pratio, međutim, bio je živa vatra, energičan i obilježio je grad dok je bio na njegovom čelu. Ima još ljudi koji su bili gradonačelnici, ali niko to nije radio i uspio kao on. Tajna je u tome sto je ličio na svoj narod, bio mu odan i vjeran – rekao ie Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On se, također, osvrnuo na stanje u BiH, ali i politička dešavanja.

-Na oko, mučno stanje. Međutim, neće se nikada u BiH ponoviti 1990. godine. Ali, da se ne bi ponovili, trebamo biti jaki. Postoje garancije međunarodnih službi koje garantiraju teritorijalni integritet ove zemlje. Ali, ipak, iza svega treba da stoji bošnjačka snaga. Trebamo jačati slogu, međusobno razumijevanje, raditi na sebi i vlastitoj snazi – rekao ie Izetbegović.

Poručio je da će biti i MAP i evropski put zemlje, te da će se nastaviti ekonomski oporavak BiH, ali nešto sporije jer ima kočničara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Potom je upriličen prigodan vjersko-kulturni program, posvećen sjećanju na gradonačelnika Smajlovića, u okviru kojeg je nastupio hor Islamskog pedagoškog fakulteta i izveo nekoliko ilahija.

Podijelite članak
  • 519
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME