Privatne stomatološke ordinacije u BiH su ugrožene

Podijelite vijest

Pandemija koronavirusa u tešku situaciju dovela je brojne stomatologe u našoj zemlji, a koji su, radi mjera zaštite i odluke štaba, od 24. marta zatvorili ordinacije. 

Prema riječima Nermina Ljubunčića, predsjednika Sekcije privatnih stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija, svjetske preporuke su da se rade samo hitni slučajevi.

Zaštitna oprema

– Ali, u privatnom sektoru to je nemoguće zbog teškog pronalaska zaštitne opreme. Na nivou naše zemlje to su uradile državne poliklinike, ambulante i domovi zdravlja jer su imali pomoć od kriznih štabova – kaže on, dodajući da su to krvarenja, ublažavanja jakog bola, liječenje nekih infekcija.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Takvi pacijenti moraju proći trijaže, imati negativnu epidemiološku sliku, da bi bili tretirani. Uprkos tome, dodaje, ni ta oprema nije stopostotna zaštita i parcijalno ih štiti. 

– Troslojne maske nestaju i manje ih je na tržištu. Tako da, morat će nam se, kada ovo prođe, omogućiti adekvatna oprema da bismo nastavili rad. Činjenica da smo brzo ostali bez maskih i rukavica ukazuje potrebu da nadležni prepoznaju proizvodnju istih, kao nekada, da imamo vlastite kapacitete – smatra Ljubunčić. 

Kada se radi o privatnim ordinacijama, Ljubunčić ističe da će mnogi morati smanjiti kapacitet uposlenih jer su mjere došle veoma kasno, zbog čega su mnogi dobili otkaz. 

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

– Privatne stomatološke ordinacije u BiH su ugrožene zbog pandemije, svi mi kontaktiramo i to je činjenica. Ovo je izbacilo na površinu niz problema s kojima smo ranije bili suočeni, ali i one koji nas tek očekuju. Plan je osnovati udruženje na nivou države, pa da se na taj način djeluje i traže rješenja – govori on. 

Ogromni gubici

Na kraju ne krije da će, kada pandemija prođe, vladati strah kod stomatologa, ali i pacijenata, te da će mnogi pretrpjeti ogromne gubitke jer su uložili dosta novca u opremu, a ostat će i bez radne snage, ali i opreme koja je u isteku roka i mora se baciti. 

Ljubunčić smatra da bi stomatolozima mogle pomoći jedino olakšice kakve se budu pravile prema svim drugim sektorima. 

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

– Do poskupljenja cijena pojedinih potrošnih materijala je došlo. Moraju se vratiti cijene kakve su bile prije, da ordinacije ne moraju podići cijene usluga. Također, država nas, barem u ovim mjesecima, treba subvencionirati i da se ne zaobiđu nositelji stomatoloških djelatnosti, te da i njima izađe država u susret – zaključuje on. 

Stomatologija će se jako dugo oporavljati jer nemaju svi jednak pristup i razmišljanje prema pandemiji i jer će se pojedini klasteri zadržati i u narednom periodu. 

D. PAŠALIĆ – AVAZ


Podijelite vijest