Portal 072info

Prividna sportska euforija: Radnici u Kataru plaćeni da navijaju

Radnici koji su na privremenom radu u Kataru imaju dodatnu priliku da zarade nekoliko dolara. Posao je jednostavan, pretvaraju se da su ljubitelji sporta, a za novac odlaze na stadione i u sportske dvorane kako bi stvorili prividnu sportsku euforiju u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Vladajući emir ove naftom bogate zemlje Nasser Al Khelaifi je veliki zaljubljenik u fudbal što je pokazao nakon što je kupio Paris Saint-Germain (PSG), dok se čitava zemlja hvali svojom “zaluđenosti” sportom. Međutim, kada građani Katara nemaju vremena ili ne žele da posjećuju sportske terene, strani radnici su plaćeni da to rade umjesto njih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako strani radnici u toj zemlji nerijetko posjećuju odbojkaške, rukometne i fudbalske terene gdje zajedno s drugim navijačima aplaudiraju, prave “meksičke talase” pa se čak i oblače u tradicionalnu odjeću kako bi bili što sličniji lokalnom stanovništvu.

Tako su strani radnici bili angažirani kao “plaćeni navijači” tokom odbojkaških utakmica koje su se igrale u novembru na “Qatar Openu”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odbojkaški savez Katara je čak saopćio da je veliki broj navijača pratio odbojkaške utakmice. Zanimljivo je da Odbojkaški savez nije znao za “plaćene navijače” zbog čega će, kako su naveli, tražiti objašnjenje od organizatora takmičenja.

Značajan broj stranih radnika iz Gane, Kenije, Nepala i drugih zemalja, koji rade u Kataru kao vozači autobusa i taksija, ali i na drugim poslovima, posjećuju sportske terene kako bi zaradili “koji dinar više”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Anketa ministarstva za razvoj i statistiku Katara iz januara ove godine je pokazala da dvije trećine stanovnika Katara nisu prisustvovale nijednoj fudbalskoj utakmici tokom prošle sezone.
Strani radnici ističu kako su spremni da to rade umjesto njih, za što mogu zaraditi do 5,50 dolara, odnosno 20 rijala, po jednoj utakmici.

Na fudbalskim utakmicama katarske lige mogu zaraditi od 20 do 25 rijala, a na rukometnim i do 50 rijala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim toga, strani radnici tokom utakmica nerijetko koriste i besplatni internet kako bi se javili porodicama i najmilijima i pratili vijesti i dešavanja u domovini.

Radiosarajevo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME