Privreda u Tešnju pretrpjela milionske štete

Žarište epidemije u Tešnju je preduzeće “Koža-komerc”. Do sada je potvrđeno oko 70 oboljelih osoba. No, nije zdravstveni segment pandemije jedino što muči tamošnje vlasti, privrednike i stanovnike. Koronavirus je Tešnju nanio i milionske štete.

Tokom posljednja dva mjeseca u Tešnju je zatvoreno oko 400 radnih mjesta. Šteta se procjenjuje na najmanje deset miliona maraka. Podrška države je izostala, javlja BHRT.

  • Bosna i Hercegovina, nažalost, ne izlazi sa ozbiljnim interventnim mjerama kako da na adekvatan način presječe i da pokuša, da kažemo, da restartuje ekonomiju. Još uvijek je to u pokušajima i, moram biti iskren, velikom broju obećanja – kaže Edin Jabandžić, UP “Biznis-centar” Tešanj.

Podršku za spas privrede očekuju i stanovnici Tešnja.

  • Mnogo padova u privredi je bilo. Mnoge firme kod nas su osjetile posljedice – kaže Alma Mujić iz Tešnja.
  • Prvo što bi trebala vlast jeste da iznađe rješenje za pomoć privrednicima, prvenstveno ovim malim – ugostiteljstvu, frizerskim salonima, a zatim naravno i svim velikim preduzećima koja su direktno ili indirektno pogođena ovom krizom – kaže Haris Šehić, Tešanj.

Lokalna vlast je, kažu, učinila što je mogla. Javni radovi i pored toga će biti u velikoj mjeri umanjeni, što će, kako se smatra, dodatno produbiti krizu.

  • Mi smo kao lokalna zajednica, prva u ZDK, donijeli rebalans budžeta, dakle projicirali smo određena umanjenja prihoda, analizirali projekte i planove i identificirali od čega ne možemo odustati, dakle već znamo koji su to projekti koji će morati sačekati bolje vrijeme – kaže Suad Huskić, načelnik Opštine Tešanj.

Iako je Tešanj jedna od najrazvijenijih lokalnih zajednica ne samo u ZDK, nego definitivno i u BiH probleme koje je uzrokovala pojava pandemije koronavirusa na ovom području veoma teško će moći sami da riješe. Očekuje se da će podršku u tome imati sa viših nivoa vlasti, prvo sa nivoa ZDK, a onda i Federacije BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE