AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, protekle sedmice je održan sastanak predstavnika Privredne/Gospodarske komore FBiH i Privredne komore ZDK, u cilju definisanja zajedničkih aktivnosti programa ekonomskog osnaživanja žena ZDK.

Prema zvaničnim podacima JU Službe za zapošljavanje ZDK, nezaposlena lica u decembru 2020. godine čine 15,41% ukupnog stanovništva ZDK kantona i 18,47% radno sposobnog stanovništva.

Od ukupnog broja nezaposlenih osoba 33.066 ili 58,88% su žene.

Navedeni podaci su bili dodatni povod iniciranja zajedničkih aktivnosti ekonomskog osnaživanja žena Zeničko-dobojskog kantona s fokusom na njihovo zapošljavanje, edukaciju, te dokvalifikaciju/prekvalifikaciju, kao dio rodne i ekonomske ravnopravnosti koji su ujedno i od presudne važnosti za jačanje temeljnih prava žena.

Istovremeno, jedna od tema održanog sastanka je i definisanje zajedničkih aktivnosti usmjerenih ka pružanju podrške i osnaživanju poduzetnica/vlasnica/suvlasnica/liderica pogođenih uticajem koronavirusa u prevazilaženju poteškoća i prelasku na “novo normalno”, usmjereno na uvođenje digitalizacije u poslovanje.

Tokom sastanka razgovarano je i o potrebi za dodatnom edukacijom u domenu marketinga, online poslovanja, javnog nastupa, umrežavanja i iznalaska modaliteta za ostvarenje novih tržišnih mogućnosti obzirom na nemogućnost putovanja i poslovnog umrežavanja poduzetnica, kao najčešće prakse u ostvarenju regionalnih i međunarodnih kontakta, razmjene znanja i iskustava.

U zaključku sastanka iskazana je obostrana spremnost na saradnju u implementaciji aktivnosti iz programa ekonomskog osnaživanja žena kao neodvojive komponente održivog razvoja ZDK.