Privrednici od sljedeće godine oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Privrednici iz Bosne i Hercegovine će u narednoj godini biti oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala koje koriste u proizvodnji, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

On je naveo da je to omogućeno današnjim usvajanjem na sjednici Vijeća ministara BiH odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2024. godine.

Košarac je istakao da je ovo jedna od snažnijih mjera koje podržavaju napore entitetskih vlada da na adekvatan način, kroz stimulativne politike daju podršku poslovnoj zajednici u Republici Srpskoj i FBiH.

On je napomenuo da su poslovna društva u BiH prethodno dostavila Vanjskotrgovinskoj komori i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH listu repromaterijala za koje je zatraženo oslobađanje od carina.

Košarac je novinarima nakon sjednice Savjeta ministara rekao da je važno dati vremena poslovnoj zajednici da sklopi ugovore sa svojim dobavljačima van EU, te istakao da je usvajanje ove odluke dobra poruka podrške Vijeća ministara entitetskim institucijama.

On je naglasio da će preko Uprave za indirektno oporezivanje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na kraju naredne godine sačiniti informaciju o efektima primjene ove odluke, i da će ona biti dostavljena Savjetu ministara na usvajanje.

Cilj ove privremene mjere je podrška domaćoj privredi i konkurentnijem te povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini u sektorima tekstilne, obućarske, kemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije. 

Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda.

Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su podrijetlom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Srna