95096760 1CFB 40C0 81D0 30F970E3C025
AUTOR: K.H.
DATUM: ruj 30, 2021 @ 8:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

SARAJEVO, BANJALUKA – Nakon što je Savjet ministara BiH na telefonskoj sjednici glasovima ministara iz Republike Srpske usvojio odluku o privremenom finansiranju, uslijedila su međusobna prepucavanja u Srpskoj u vezi s tim da li su time prekršeni zaključci NS RS, odnosno srpsko jedinstvo.

Tako iz opozicije optužuju SNSD za kapitulaciju i kršenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, dok ta stranka demantuje opozicione partije, prije svih PDP i SDS.

Iz SNSD-a navode da bi neusvajanje odluke o privremenom finansiranju bilo na štetu Republike Srpske, koja bi bila opterećena sa dodatnih 70 miliona KM, te da nisu prekršeni zaključci Narodne skupštine RS.

“Zaključcima NS RS, između ostalog, definisano je da se mogu donositi samo one odluke koje su u interesu Republike Srpske. Jedna od tih odluka koja je apsolutno u interesu Srpske je odluka o privremenom finansiranju”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, dodajući da su o tome bili upoznati svi lideri partija i vlasti i opozicije u RS i da niko nije imao ništa protiv.

Tegeltija, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, istakao je da će Republika Srpska u četvrtom kvartalu od svojih indirektnih poreza za finansiranje zajedničkih institucija izdvojiti 200 miliona KM te da će od tog iznosa sa 70 miliona KM biti finansirane plate i naknade zaposlenih koji dolaze iz Republike Srpske. Takođe, naglasio je da donošenje odluke o privremenom finansiranju nema nikakve veze sa pismom Kristijana Šmita, visokog predstavnika BiH, koji je još ranije pozvao da se donese ta odluka.

Da će biti donesena odluka Savjeta ministara BiH o privremenom finansiranju najavio je i Milorad Dodik, lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH, koji je istakao da će se o tome dogovoriti i sa liderima opozicionih partija, međutim Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da to nije tačno i da ga niko nije konsultovao o tome, dok je Nenad Nešić, lider DNS-a, rekao da ga je kontaktirao Dodik i da je dobio njegovu saglasnost pod uslovom da se usaglase sve stranke koje su učestvovale u donošenju zaključaka Narodne skupštine RS.

“Ne znam da li je Dodik zvao druge političke lidere, ne znam kakav je bio njihov odgovor, ali smatram da se mi moramo ponašati racionalno, da moramo zadržati normalnost, a to znači da građani Republike Srpske koji rade u zajedničkim institucijama BiH prime svoje plate”, rekao je Nešić.

Borenović je istakao da je jednim potezom SNSD-a odblokiran rad zajedničkih institucija BiH te da je “bivši njemački ministar Šmit”, kako su ga ranije oslovljavali u SNSD-u, priznat za visokog predstavnika u BiH.

“Umjesto da traže saglasnost Narodne skupštine za donošenje odluka na nivou BiH, oni kukavički, tokom trajanja sjednice NS RS, sazovu sjednicu Savjeta ministara i izdajnički prekrše zaključke našeg najvišeg zakonodavnog tijela o neučestvovanju u radu institucija BiH. Pri tome, kriju se iza opozicije, tvrdeći da su imali saglasnost lidera opozicionih stranaka. Jasno ću reći: lažu! Moju saglasnost nisu imali, niti sam razgovarao o tome s njima”, rekao je Borenović, ističući da je iznenađen dužinom trajanja poštovanja zaključaka NS RS od strane SNSD-a.

I u SDS-u kažu da se desilo ono što se očekivalo od Tegeltije i SNSD-a te da su “uobičajeno, kao i mnogo puta dosad, pričali jedno, obećavali javnosti patriotizam i čak iz budžeta RS obećavali plate za 7.000 zaposlenih, a na kraju neslavno kapitulirali”.

“Kada je Šmit zatražio održavanje sjednice Savjeta ministara BiH, trebalo je odmah da nam kažu da će postupiti suprotno zahtjevima NS RS i time nam uštedjeti vrijeme. Glasanjem na sjednici Savjeta ministara praktično su priznali Šmita kao visokog predstavnika”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Podsjećanja radi, Narodna skupština Republike Srpske nakon što je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se između ostalog zabranjuje negiranje genocida, lideri parlamentarnih političkih partija postigli su jedinstvo, a nakon toga i u Narodnoj skupštini Republike Srpske donijeli zaključak da predstavnici RS neće odlučivati u institucijama BiH, prije svega Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, dok se situacija ne riješi, odnosno sve dok se sporni zakon ne povuče.

LIDER