Problem ekotestova: Gorivo u BiH mora imati europski kvalitet

Jedna od nelogičnosti u postupku registracije automobila su i ekotestovi koje građani također naplaćaju, a koji nemaju nikakvu realnu funkciju, osim statističkog podatka. Obvezno evidentiranje obavljenog ekotesta vrši se od svibnja 2009. godine.

 

Ipak, vozačima u Sarajevskoj županiji, koji u svojim automobilima imaju motor čija je norma manja od norme Euro 3, u prosincu i siječnju u jednom određenom razdoblju odlukom Vlade SŽ-a nisu mogli koristiti svoje automobile. Podsjetimo, zbog velike razine zagađenosti u Sarajevu odluka je donesena u cilju smanjenja otrovnih čestica kojih je u ova dva mjeseca bilo iznad dopuštene razine.

Ipak, kako ističe direktor Instituta za gospodarski inženjering iz Zenice Fuad Klisura, sve su to privremene mjere, a o problemu zagađenosti priča se onda kada se problem rješava, a kada to prođe, svi vrlo brzo zaborave na to. Ekotestom se evidentira stanje ispušnih plinova iz automobila, ali rezultat ekotesta ne utječe na to hoće li se određenom vozaču izdati valjana potvrda o registraciji.

“Vijeće ministara mora donijeti tu odluku, odnosno promijeniti zakon koji će regulirati to da gorivo koje se prodaje u BiH mora imati europsku kvalitetu, kako bismo mi mogli određeno vozilo isključiti iz prometa”, istaknuo je Muhamed Barut iz Instituta za gospodarski inženjering. O ovoj problematici se razgovaralo na konferenciji za novinare u Sarajevu prije nekoliko dana. Stručni suradnik ovog instituta je govorio o ekotestovima.

– Bez obzira na to jesu li vozila prošla ekotest na stanicama tehničkog pregleda, zbog odluke Vijeća ministara da se može prodavati gorivo iz Bosanskog Broda koje ima mnogo sumpora, nije moguće ekotest proglasiti valjanim pa da se vozila isključuju na stanicama tehničkog pregleda, mišljenja je Selimović. Prema njegovim informacijama, federalna Vlada već treći put je tražila od Vijeća ministara da se promijeni ova odluka dodajući da je prošle godine urađen 573.171 ekotest.

Za razliku od nekih drugih proizvoda široke potrošnje – kao što je hrana – potrošačima je podrijetlo naftnih derivata nepoznato, a kompanije ga nemaju obveze otkrivati. Kada ih se upita, to nevoljko i čine, upravo zato što mnogima objavljivanje takvih podataka ne bi odgovaralo. Stoga se zahtjeva da gorivo koje se proizvodi u BiH bude bar po europskim standardima, što trenutačno nije slučaj.