Problem prosjačenja kvari sliku Mostara: Ne smeta im ni policija ni nesnosna vrućina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dugogodišnji problem prosjačenja koji baca ljagu na mostarski turizam, prisutan je i ove godine u najvećem hercegovačkom gradu i stvara ružnu sliku u srcu sezone, iako iz nadležnih službi redovno stižu “papagajske” najave da će se problemu stati u kraj.

Međutim, iako su nove gradske vlast najavljivale ozbiljno hvatanje u koštac sa problemom prije početka turističke sezone navodeći kako se prosjačenje duboko ukorijenio u periodu kad je Mostar funkcionirao bez gradske administracije, još se ništa nije uradilo.

Tako se i ove godine u staroj gradskoj jezgri, veliki broj turista iz brojnih zemalja svijeta suočava sa prosjacima koji nerijetko postaju i agresivni ako im se milostinja ne udjeli.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Da je problem evidentan uvjerila se ekipa portala Klix.ba prilikom obilaska UNESCO-ove zaštićene zone gdje je zatekla veliki broj prosjaka kojima ne smetaju ni nesnosne vrućine da ubiru novac od turista koji posjećuju ovaj turistički biser.

Umjesto da se problem prosjačenja sustavno iskorijenio ili makar ublažio, svaki dan se pojavljuje sve više novih lica koja dolaze prosjačenjem zaraditi novac u Mostaru.

Ono što najviše zabrinjava je sve veća pojava maloljetnika i djece koja se iskorištavaju, dok se ne može vidjeti policajac ili komunalni redar koji bi ih uklonio s ulice.

Također je činjenica da prosjačenje nije jasno definirano zakonom pa se rješavanje problema godinama prebacuje na policijske snage, iz čijih struktura upozoravaju da je potrebno sistemsko rješenje i da problem ne rješava pisanje kazni, ni pritvor koji prosjacima često predstavlja mjesto odmora, okrepe i privremenog sklanjanja s ulice.

S druge strane su rađene brojne edukacije pod okriljem evropskih fondacija kroz koje se upozorava da je prosjačenje organizovani kriminal u kojem su prosjaci uglavnom žrtve nasilja ili trgovine ljudima.

Empatija prema njima i davanje novca, kako upozoravaju stručnjaci, dodatno osnažuje ta nedjela.To potvrđuje i činjenica da se od prosjaka u Mostaru nerijetko može čuti i koji iznos novca su taj dan obavezni prikupiti i da uglavnom nemaju dokumente, prebivalište, obrazovanje ni osnovna ljudska prava.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING