pasos bih
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je nabavku pasoša Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

FIXGEHALT

IDDEEA je još krajem aprila ove godine raspisala tender vrijedan 37,6 miliona maraka za nabavku 16 miliona pasoških knjižica, da bi krajem juna bila uložena žalba na tu nabavku, a na osnovu koje je obustavljen cijeli postupak.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je tek prije tri dana odlučila po pomenutoj žalbi i poništila cijeli postupak nabavke.

Na sličan način je nabavka pasoša bila onemogućena u roku i 2017. godine kada, upravo zbog žalbi i poništavanja procesa nabavki, građani nisu mogli izvaditi nove, niti zamijeniti istekle pasoše. Tada je potrošena gotovo cijela godina dok se nisu uspjele nabaviti pasoške knjižice.

LIDER

Podsjećamo, portal CAPITAL je objavio da IDDEEA-i u martu 2022. godine ističe ugovor o nabavci pasoških knjižica, a u julu iste godine i okvirni sporazum za lične karte i vozačke dozvole, što znači da do tada neće biti problema sa izdavanjem ovih dokumenata.

IDDEEA, poučena prethodnim iskustvima, nije čekala da se taj dan približi te su raspisali novi tender za nabavku knjižica.

Ta Agencija je za sljedeću godinu tražila 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. godinu potrebno 345.000 pasoša. Godinu kasnije taj broj se povećava na 465.000 pasoša, a za 2025. godinu zahtjevaju isporuku 535.000 pasoša.

Procijenjeno je da će pasoši koštati 32,2 miliona KM bez PDV-a, a sa porezom će to biti 37,6 miliona maraka, odnosno 23,5 KM po jednoj pasoškoj knjižici.