Portal 072info

Problemi koje banana rješava bolje od tableta

banana

Banane obiluju vitaminom B6 koji povoljno utječe na razinu glukoze u krvi.

Nadutost i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu te potiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga njihovo djelovanje je probiotsko i stimulirajuće na rad crijeva. Svi ovi faktori potiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva.

Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam pri čemu pada nivo kalija u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane koja u sebi sadrži dovoljno kalija koji će pomoći u normaliziranju otkucaja srca, slanju kisika u mozak i reguliranju optimalne količine vode u tijelu.

Krvni pritisak

Poznato je kako velik unos natrija, a mali unos kalija ima negativan utjecaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti s velikom količinom kalija koju sadrže banane. Svako jutro preporuča se pojesti jedna banana koja će tlak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

PMS

Banane obiluju vitaminom B6 koji povoljno utječe na razinu glukoze u krvi, a dokazano je kako moćnik iz B skupine kod PMS-a uspješno reducira problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

Depresija

Sastojak banane je triotofan, aminoliselina koja pospješuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime samo jedna banana je dovoljna da razina serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Podijelite članak