Problemi malinara: Hladnjače pune prošlogodišnje maline, a ovogodišnji plod stiže za mjesec i po

maline

Samo jedan otkupljivač u Unsko-sanskom kantonu (USK) uspio je prodati sve maline. Kod svih ostalih hladnjače su pune prošlogodišnjeg ploda, kaže Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u ovom kantonu.

– Situacija je zaista teška jer je izvoz prošlogodišnje maline stao. Sve je zaglavilo u Srbiji, a cijela Bosna i Hercegovina zavisi od te susjedne zemlje. Polovina je maja, rane sorte se već mogu brati krajem juna, a mi još nemamo cijenu. Pregovori traju, ići će se na minimum od pet KM, ali šta da radimo. I prošle godine cijena je prvobitno bila osam, a onda je pala na četiri i po i pet maraka – ističe Mahmutović.

Na pitanje, koliko malina još može stajati u hladnjačama, Mahmutović odgovara kako je taj period dug, ali da je problem što otkupljivači više ne mogu sve to podnijeti finansijski, a za nepuna dva mjeseca stižu i ovogodišnji plodovi.

– Otkupljivači od ljeta prošle godine čuvaju malinu i ne mogu više podnijeti plaćanje struje i svih drugih obaveza, a dolazi i nova malina, pa se postavlja pitanje – ko će je otkupiti od proizvođača jer su hladnjače pune. Ljudi moraju prodati staru da bi kupili novu – objašnjava Mahmutović.

Zbog cijele situacije mnogi su, dodaje, odustali od maline ili su se preusmjerili na proizvodnju jagode.

– Ove godine u USK proširena je proizvodnja jagode na oko 40.000 kvadratnih metara upravo zbog situacije sa malinom. Pokušavamo na sve načine samo da bismo opstali kao proizvođači. I ja sam zasadio jagodu.

Podrška resornog, ali i federalnog ministarstva poljoprivrede nije izostala i to je, kako kaže Mahmutović, jedina svijetla tačka u cjelokupnoj situaciji u kojoj su se našli proizvođači.

– Subvencije su uvećane i jedino je to podrška koju imamo u ovom trenutku. Međutim, zbog cjelokupne situacije u kojoj su se našli otkupljivači, mi proizvođači ne spavamo jer nas muči kome ćemo ove godine prodati naš proizvod – kazao je Mahmutović.

Faktor