Portal 072info

Problemi online nastave: Znanje koje se prenosi internetom često nefunkcionalno

Screenshot 5 819
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Konferencija “Izazovi online obrazovanja u vrijeme COVID-19” održana je danas u sklopu projekta “Rodno zasnovano nasilje: nasilje u vezama mladih

Riječ je o projektu koji Fondacija Cure održava već nekoliko godina, za današnju konferenciju odabrana je aktelna tema o poteškoćama u obrazovanju u vrijeme pandemije.

Jedna od govornica na današnjoj konferenciji Saša Knežević predstavila je istraživanje “Uloga digitalnih alata u realizaciji online nastave”, kako je navela prvo u regiji koje se bavi tom problematikom.

Knežević je govorila o poteškoćama s kojima su se susreli i nastavno osoblje i učenici u realizaciji online nastave, a između ostalog to je bila nedostupnost odgovarajućim sredstvima te se dešavalo da su i nastavnici i učenici bili prinuđeni za časove koristiti se mobilnim telefonima. To, smatra ona, onemogućava praćenje i realizaciju nastave koja nerijetko traje i po pet do sedam časova.

Problem je bila i loša internetska veza, te činjenica da je nastavno osoblje uporedo učilo se snaći u postojećim uslovima bez konkretne institucionalne podrške.

Profesorica Edina Ćeman je govorila takođe o problematici online obrazovanja u srednjim školama. Istaknula je kako se pokazalo da je znanje koje se prenosi online nefunkcionalno.

“To je ogromna količina gradiva koja je potpuno neprilagođena ovom sistemu. S druge strane kao profesori se nalazimo pod velikom pritiskom jer radimo ne dupli već više nego trodupli posao”, smatra Ćeman.

Ona je istakla da je izgubljeno u potpunosti radno vrijeme.

Posljedica online nastave, kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji, je i to da su vremenom djeca postajala letargična, apatična, nefunkcionalna. Sama onlina nastava im je bila dosadna i nije im pružila dovoljno znanja, a tu je i problem kućnog okruženja.

Takođe je istaknuto da je više pažnje trebalo posvetiti i djeci sa poteškoćama u razvoju.

Koordinatorica projekta Medina Mujić ovom prilikom se osvrnula i na publikaciju “Udžbenička politika i analiza zastupljenosti stereotipa u udžbenicima srednjih škola u Kantonu Sarajevo”.

Projekt “Rodno zasnovano nasilje: nasilje u vezama mladih – Pogled iz drugog ugla” je finansirala CFD feministička organizacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Iduće sedmice nastava u ZDK online radi dezinfekcije školskih prostorija nakon izbora

Portal 072info

Zašto zemlje ne uvode online glasanje na izborima?

Portal 072info

Povratak na online platformu bio bi apsurdan

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME