Portal 072info

Problemi sa nošenjem štikle

High-Heels

Svaka djevojka voli štikle ali ne i bolove koje nošenje potpetica donosi. Bolna stopala su problem sa kojim se gotovo svaka žena susreće. U nastavku teksta donosimo par savjeta da bi nošnja visokih potpetica bila ugodnija.

Nikada ne kupujte preuske modele cipela ili kaišića koji se urezuju u vašu kožu. Imajte u vidu bolove koji poslije dolaze, a poznato je da se koža rastegne nakon par nošenja pa savjet kojim ćete ubrzati to širenje obuće je da običnom vodom malo pošpricate nove cipele i nosite ih po kući sve dok se ne osuše.

Nošenje štikle sa visokom potpeticom je previše bolno za prednji dio stopala jer on u datom trenutku nosi težinu cijelog tijela. Kako bi se oslobodile to bola i nastajanja bolnih žuljeva koristite silikonske jastučiće.

Najveća greška pri kupovini obuće je odabir pogrešnog kalupa za vaše stopalo, a to je ako vaš srednji dio stopala ostaje potpuno u zraku i ne dodiruje gazište cipele. Iako je ovaj problem gotovo nemoguće riješiti jer ćete svakako osjećati bolove, moguće ga je ublažiti. U cipele stavite uložak sa pojačanim prednjim dijelom, ali ako pri kupovine vidite da vam stopalo ne stoji pravilo, radije nemojte kupovati te cipele.

Ako vam se prilikom nošnje štikle znoje stopala razlog je preuzak model ili materijal od kojeg su napravljene cipele. Uska obuća stišće nožne prste i tako pojačava znojenje, a isto je i sa materijalima u kojima koža „ne diše“.

Podijelite članak