Portal 072info

Problemi sa znojenjem

sweat-man-600x394

Hiperhidroza ili bolest pretjeranog znojenja je prusutna kod 3 posto ukupne populacije, a posebno kod mladih ljudi. Prije svega to je jedan psihološki i socijalni problem, pa tek onda medicinski.

Hiperhidroza je nekontrolisano i pretjerano znojenje koje prelazi potrebe normalne termohomeostaze. Uzroci  hiperhidroze su nepoznati, a ponekad se javlja kao posljedica nekih drugih poremećaja u organizmu, poput dijabetesa, tumora ili upotrebe lijekova.

Za razliku od potrebnog i fukcionalnog znojenje koje nastaja kao posljedica fizičkog napora, ili temperature, bilo vanjske ili tjelesne, hiperhidroza nastaje kao posljedica anksioznosti ili emocionalnih problema.

Hiperhidroza se dijeli na: fokalnu- gdje su znojenjem zahvaćeni određeni dijelovi tijela kao što su dlanovi, stopala ili lice, te na generaliziranu- kada je znojenjem zahvaćeno cijelo tijelo. Prema naučnim istraživanjima dokazano je da je hiperhidroza nasljedna, te da poremećaj postoji i kod članova porodice.

Hiperhidroza se javlja u pubertetu, svakodnevno. Osobe sa ovim problemom imaju socijalne probleme, izbjegavaju kontakte sa drugim osobama zbog vlažnih dlanova, nose široku odjeću, bijele ili crne boje zbog pojačanog znojenja ispod pazuka, odvajaju se od društva. Za postavljanje neke dijagnoze potreban je pregled doktora.

Par savjeta koji vam mogu pomoći da ublažite problem:

Prije svega dijeta te izbjegavanje namirnica koje uzrokuju pojačano znojenje, poput kafe, čokolade, gaziranih pića, te začinjene hrane.

Antiperspiranti koji se svakodnevno koriste, ali samo kod osoba koje boluju od blažeg oblika hiperhidroze jer antiperspiranti samo privremeno blokiraju znojenje.

Botoks koji je sve popularniji i kod nas za rješavanje ovog problema, a izvodi se intradermalnim ubrizgavanjem u dio tijela koji se pojačano znoji.

Torakoskopska simpatektomija je procedura koja ima trajni efekat, radi se u općoj anesteziji i traje oko pola sata, ožiljaka poslije operacija nema, a efekat se javlja odmah poslije buđenja jer se pacijent budi sa suhim dlanovima ili pazušnim jamicama.

Podijelite članak