Problemima nikad kraja: Zbog novih poskupljenja privrednicima u FBiH prijeti gašenje

Screenshot 2 72
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Veliki broj privrednih preduzeća u BiH sa strahom iščekuje nova poskupljenja struje, s obzirom na to da još nisu na nivou proizvodnje i ostvarivanja profita u periodu prije pandemije. Nova poskupljenja značit će zatvaranje radnih mjesta ili firmi uopšte, što su nam i sami sagovornici potvrdili. Modna konfekcija “Zlatka Vuković”, jedna od rijetkih firmi sa dugom tradicijom rada u Mostaru, uskoro bi mogla staviti ključ u bravu, a razlog su upravo nova poskupljenja. Direktorica firme Mevlija Bajgorić kazala je da su u velikim problemima još otkako je nastupila pandemija i da ne znaju kako izdržati ovaj novi udarac federalne Vlade.

Nema razumijevanja

– Nije isključeno da ćemo staviti ključ u bravu. U kontaktu sam i sa ostalim manjim firmama iz tekstilne industrije i mislim da će biti puno zatvaranja. Država to radi zbog toga što nema razumijevanja, nema obzira, niti sluha ni za šta. Nisu svjesni da sebi čine gore jer ne znam šta mogu postići zatvaranjem firmi koje će biti prinuđene na takav potez. Ionako smo već previše opterećeni, jer na svaku marku 70 feninga mora se dati državi. Mi faktički radimo za državu, pojasnila je Bajgorić.

Ovo preduzeće je, uprkos brojnim problemima, tokom svih ovih godina zadržalo nekolicinu radnika, koje će, prema riječima direktorice, vjerovatno uskoro morati poslati kućama.

Povećanje cijene električne energije trebalo bi se kretati od 70 do 120 posto

”Tekstil je nisko akumulativna grana, a sada sa ovim opterećenjem to je katastrofa, sumnjam da ćemo moći to iznijeti. Bez posla će ostati 26 radnika koji godinama tu svoj hljeb zarađuju”, kaže Bajgorić.

Mnoge će firme u BiH dijeliti ovakvu sudbinu, a pojedine su već odlučile zatvoriti svoje poslovnice. Firma POMO-STAR d. o. o. Mostar, osnovana 1998, ovih dana prestaje sa poslovanjem. Inače su se bavili preradom i konzerviranjem voća i povrća. Deset radnika ostalo je bez posla, a svoju sreću, potvrdili su nam iz firme, mnogi planiraju potražiti u Njemačkoj.

– Nismo imali proizvodnju cijelu godinu, pandemija je utjecala na naš rad i primorani smo zatvoriti. Možda je i bolje da smo to učinili na vrijeme, jer ne znamo ni šta bismo sa ovim novim poskupljenjima. Znamo da se dvije porodice koje su radile ovdje već spremaju za Njemačku, kazali su.

Tržišna pozicija

Ovo je udar ne samo na privredu nego i na stanovništvo, jer bi se povećale cijene robe i usluga na tržištu

Hercegovački gigant Aluminij prije dvije godine isključen je sa napajanja električnom energijom nakon što su mnogi ponuđači odustali od kupovine zbog visokih cijena. Nova poskupljenja, kaže sadašnji direktor Amir Gross Kabiri, dočekuju spremno.

”Bez obzira na promjenjivost tržišnih uslova, kompanija Aluminij Industrija će zadržati snažnu tržišnu poziciju i ostati prepoznatljiva kao najveći bosanskohercegovački izvoznik”, poručio je. 

GODISNJICA
MARKETING