Procenat školovanja Roma u ZDK povećan na 60%

Organizacija Save the Children stvara nove modele sprečavanja napuštanja školovanja djece iz marginaliziranih grupa. Ministarstvo obrazovanja i pet škola u Zeničko-dobojskom kantonu rado prihvataju ovu vrstu saradnje. U Zenici je jučer otvoren prvi od ukupno 28 kutaka za roditelje u prostorijama škole Musa Ćazim Ćatić.

Uz uobičajenu podršku u obezbjeđenju udžbenika i školskog pribora, školskih sendviča i prijevoza, shvatili smo da djevojčicama i dječacima iz romskih porodica treba novi model podrške kako bi pohađali i završili osnovno obrazovanje. Kroz kutak za djecu nastojimo aktivno uključiti i roditelje, jer smo prepoznali da je to potreba i nastavnika – da imaju redovan kontakt, ali isto tako i da je to veća garancija da će djeca koja pohađaju osnovnu školu i ostati do kraja školovanja, – smatra direktorica Save the Children-a Andrea Žeravić. Ona ističe i zadovoljstvo što su ministarstva obrazovanja i škole prepoznale ovaj model kao adekvatan i primjenjiv.

Ministarstvo obrazovanja obezbjeđuje besplatne udžbenike i školski pribor za svu djecu iz marginaliziranih grupa, pa je napor prosvjetnih radnika da stvaraju mehanizme na sprečavanju napuštanja školovanja njihove djece itekako značajan. Škola ima obavezu da izradi Akcioni plan unapređenja dostupnosti školovanja djece iz marginaliziranih grupa i saradnje sa roditeljima i mislim da je na toj vrsti saradnje velike rezultate u školi Musa Ćazim Ćatić postigla nastavnica Sanela Džulan Kulović, – rekla je Amila Herceg Hodžić, predstavnica Pedagoškog zavoda ZDK, ističući dosadašnju plodonosnu saradnju sa organizacijom Save the Children.

U BiH je obrazovanjem ukupno obuhvaćeno 96 % djece, dok je procenat romske djece koja pohadjaju školu oko 60 posto.

Medjutim, prema podacima Save the Children-a za dva do četiri puta više djece iz romske zajednice napuštaju osnovno obrazovanje u odnosu na ostalu djecu.

Kutak za roditelje treba da posluži redovnoj komunikaciji nastavnika i roditelja u cilju podizanja svijesti o štetnim posljedicama neškolovanja njihove djece. U narednih mjesec dana biće otvoreno ukupno 28 ovakvih kutaka, od toga pet u Zeničko-dobojskom kantonu, a prvi je danas otvoren u zeničkoj školi Musa Ćazim Ćatić.

Esad Čorović, direktor škole kaže da ima velika očekivanja, da će ovaj kutak doprinijeti boljoj saradnji nastavnika i roditelja i svakako boljim rezultatima u broju djece iz romskih, ali i drugih socijalno ugroženih porodica. (Alma Huskić)

Zenicainfo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE