Portal 072info

Proces protiv NK Čelik na međunarodnom sudu FIFA DRC

Sindikat profesionalnih fudbalera u (SPF) BiHuspješno je okončao procese raskida ugovora nekolicine fudbalera s NK Čelik.  

– Nadležna komisija Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku u korist igrača te je njihov zahtjev okarakteriziran kao opravdan i ugovori između kluba i igrača su jednostrano raskinuti na osnovu višemjesečnih dugovanja kluba prema njima, te neplaćanja obaveznih doprinosa za 2019. godinu. S druge strane, ta komisija nije donijela odluku o iznosu potraživanja koje klub mora platiti igračima, iako je, u skladu s članom 123. Pravilnika o statusu i transferu igrača NSBiH, bila dužna donijeti odluku u roku od 30 dana, od trenutka prijema zahtjeva igrača – saopćeno je iz SPFBiH.

Dodatnim zahtjevima za očitovanje, NS Zeničko-dobojskog kantona je, navodno, nastojao dobiti na vremenu, a u toku čitavog procesa itekako su pokazali naklonost klubu, te su uposlenici ovog saveza pojedinim igračima savjetovali da ostanu dio NK Čelik Zenica, iako moraju nepristrano postupati u svom poslu. Iz SPF-a  žele istaći da su kontaktirali putem matične organizacije FIFPRO i nadležna tijela FIFA-e i informirali ih o problemima s kojima se susreću igrači u BiH.

– Započeti su procesi protiv NK Čelik i na međunarodnom sudu FIFA DRC, te želimo podsjetiti da je naša organizacija u protekla tri mjeseca na sve moguće načine, poput brojnih posjeta klubu, sastanaka, poziva i dopisa, pokušavala pronaći mirno rješenje. Međutim, do toga nije došlo i svjesni smo da će nastavak postupka otkriti brojne nezakonitosti u NK Čelik, zbog kojih će morati reagirati različiti organi vlasti, a zbog kojih će odgovorna lica biti sankcionirana – istaknuto je, između ostalog, u saopćenju SPFBiH.

Avaz

Podijelite članak
  • 8
    Shares

Počitajte još

NK Čelik angažovao bivšeg omladinca minhenskog Bayerna

Redakcija

Čelik se pojačao nigerijskim fudbalerom: Bivši igrač Galatasaraya u Zenici

072info

Čelik u subotu igra generalku protiv Borca, za navijače otvorena zapadna tribina

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box