Portal 072info

Proces rješavanja sudbine nestalih u BiH spor, selektivan i politizovan

Povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih, Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj izrazio je zabrinutost zbog, kako je navedeno, sporog, selektivnog i politizovanog procesa rješavanja sudbine nestalih u Bosni i Hercegovini i pozvao sve nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se rasvijetlila sudbina više od 3.000 osoba koje se i dalje vode kao nestale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Napominju da vlasti Bosne i Hercegovine moraju uložiti sve neophodne resurse za pronalaženje grobnica, ekshumaciju i identifikaciju tijela, te osigurati punu uključenost pravosudnih institucija i istražnih tijela u ovom procesu, prvenstvo tužilaštava i policije, kako bi se ne samo ubrzao proces traženja i identifikacije nestalih lica, nego i pronalaženje i kažnjavanje počinilaca.

 

“Vlasti Bosne i Hercegovine i njenih entiteta moraju unaprediti postojeću praksu pružanja socijalne i ekonomske podrške civilnim žrtvama rata, koja je nepovoljnija od one koja se pruža ratnim veteranima. Stoga apelujemo na vlasti u BiH da hitno izmijene važeće zakonske propise, te donesu zakone koji će porodicama nestalih osoba garantovati bar isti tretman koji imaju ratni veterani. S tim u vezi napominjemo da se Zakon o nestalim osobama BiH mora dosljedno poštovati i u dijelu koji uključuje osnivanje Fonda za porodice nestalih”, navodi se u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u.

Odbor je upozorio i na nedopustivu politizaciju procesa traženja nestalih osoba.

“Političke elite u BiH pitanja nestalih lica zloupotrebljavaju za ostvarivanje svojih kratkoročnih političkih ciljeva, otvaraju ova pitanja skoro isključivo tokom predizbornog perioda i u međustranačkim obračunima, ne prežući pri tome ni od iskorištavanja i manipulacije udruženja porodica nestalih”, istakli su iz Odbora.

Navodi se da rješavanje sudbine nestalih lica, te prolažanje i kažnjavanje počinilaca mora biti prioritetna aktivnost vlasti u BiH, te da su rezultati tih napora jednako važni i za porodice nestalih, ali i za procese pomirenja, izgradnje mira i normalizacije odnosa bosanskohercegovačkog društva u cjelosti.

Podijelite članak