Portal 072info

Proces traženja nestalih ni blizu kraja

Mujo Begić, šef Instituta za nestale ureda u Bihaću najavljuje nova iskopavanja na području Bosnaske Krajine gdje se još uvijek traga za oko 1.500 nestalih osoba.

Na kraju ratnih sukoba u BiH evidentirano je oko 32.000 nestalih osoba. Zahvaljujući svim naporima koje je BiH uložila u proces traženja i identifikacije, više od 70 posto nestalih osoba je pronađeno, a još se traga za oko osam hiljada osoba. Fond koji bi obezbijedio finansijsku pomoć najugroženijim porodicama nestalih, kao i pružio podršku aktivnostima udruženja porodica nakon više od 10 godina od usvajanja Zakona o nestalim osobama,  nije uspostavljen.

Tokom ratnih sukoba, u samo jednom danu poubijane su čitave porodice. Ni danas, 20 godina poslije, o njima nema ni traga, a djeca i najbliži članovi porodice ne posustaju u traženju istine. Kroz  zloglasni logor Kamenica kod Drvara prošlo je više od 200 osoba. Među, njima je i otac Alena Osmankića. Potraga za njim  traje više od dvije decenije.

Onih kojima su ratovi izbrisali tragove, sa 30 hiljada smanjen je na osam i taj proces još nije ni blizu završetka.  Proces pronalaska velikog broja nestalih jako je usporio, a sve oči onih koji traže najmilije uprte su u ekipu Instituta za nestale.

Mujo Begić, šef Instituta za nestale ureda u Bihaću najavljuje nova iskopavanja na području Bosanske Krajine gdje se još uvijek traga za oko 1.500 nestalih osoba.

Koliko još mjesta krije tajnu o ubijenim civilima iz proteklog rata, otkriće se tek po okončanju mukotrpnog i dugotrajnog proces pronalaska stradalih. Danas, skoro 20 godina nakon sukoba, i dalje ostaje nepoznata sudbina oko 8.000 ljudi. Njihove sudbine i mjesta stradanja i do sada su nepoznati.

cazin.net

Podijelite članak