Pročitajte koji je socijalni i zdravstveni aspekt posta

Ovdje ćemo se zakratko osvrnuti samo na socijalni i zdravstveni aspekt posta.

Postom čovjek najbolje spoznaje nevolju koja pogađa siromaha u pogledu gladi i neimaštine te mu ta spoznaja pobuđuje osjećaj saosjećanja i samilosti prema siromašnima.

  • Post podsjeća čovjeka na gladne stomake siromaha – veli jedan muslimanski učenjak. Isto tako, postom se spoznaje veličina islamske jednakosti, jer i siromah i bogataš, pismen i nepismen, bijeli i crni, poste u jednom mjesecu i iftare se u istom vremenu.

Dakle, post nas na znakovit način podsjeća na jednakost ljudi pred Uzvišenim Allahom i u nama budi osjećaj najvećeg humanizma kojeg samo vjera može podariti. Zato je u nekim hadisima mjesec ramazan nazvan ‘’mjesecom saosjećanja sa drugima’’.

Danas je svakome poznato da post pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Nalazi medicinskih stručnjaci to i potvrđuju. Nas muslimane tome je podučio Najveći učitelj čovječanstva, naš Poslanik, s.a.w.s., koji je rekao: ‘’Postite, bit ćete zdravi’’ (Taberani, Ewsat, 8/174). Otuda post ne samo da ozdravljuje naše duše već i naša tijela.

Poznati imam Ibn Qajjim ovako objašnjava utjecaj posta na ljudsko zdravlje: ‘’Post na zadivljujući način utječe na čuvanje tijela i unutarnje snage. Post štiti od pokvarenosti koje uzrokuju nevaljale materije, koje u slučaju da prevladaju u organizmu loše utječu na njega.

On pogoduje uklanjanju loših materija koje narušavaju zdravlje. Post čuva zdravlje srca i drugih organa vraćajući mu ono što mu je oduzela požuda. To je jedan od najboljih načina da se bude bogobojazan (Zādu-l-me’ād, 2/29). Dobro je znati ove kao i druge aspekte posta, ali najveća mudrost i vrijednost posta, prije i poslije svega, jeste da nas post čini bogobojaznijima, te zato i postimo. Nikada ne zaboravimo da je post jedan od temelja ibadeta i ključ za djela koja nas približavaju našem Stvoritelju, piše Preporod.

Prethodni članakSlovenci odbijaju vakcinaciju AstraZenecom
Sljedeći članakLejla Filipović novom je objavom obilježila izlazak iz samoizolacije: Čekajući proljeće