Portal 072info

KB ZENICA: Pročitajte na kojim odjelima je ograničena posjeta pacijentima!

Nalazimo se u periodu godine kada su u porastu akutne virusne infekcije sistema za disanje, uz mogućnost pojave gripa. Taj period je u terminu mjeseci Novembar – Mart. U evropskim zemljama imamo prijavljen nastanak gripe pa možemo očekivati i kod nas.

U KB Zenica je formiran TIM za utvrđivanje mjera na sprječavanju i suzbijanju širenja gripe. Na sastanku TIM-a  održanom 11.01.2016. godine analizirana je situacija u Bolnici i konstatovano:

  • Povećan je broj pacijenata sa virusnim infekcijama.
  • Nema oboljelih za koje se može tvrditi da imaju gripu.
  • Za sada nema pacijenata sa teškim komplikacijama u vidu oštećenja pluća sa ugroženom funkcijom disanja kao posljedicom virusne infekcije.

Analizirane su mogućnosti prevencije gripe i  donešene određene mjere od kojih izdvajamo:

u cilju prevencije širenja virusnih infekcija među osobljem i pacijentima, a pogotovo onim kojima ove infekcije mogu dodatno i značajno narušiti postojeće zdravstveno stanje, odlučeno je da se potpuno reducira posjeta na odjelima gdje leže teški pacijenti i djeca (samo članovi najbliže rodbine po odobrenju šefa odjela), te redukcija posjeta na ostalim odjelima (i to samo u vrijeme posjete).

Savjet za članove porodice bolesnika koji se liječe u KB Zenica:

  • Svesti samo na neophodno ulazak u Bolnicu
  • Ukoliko dolazite u bolnicu kao posjeta, činite to što rjeđe, kao član najuže obitelji, zadržavajte se što je moguće kraće. Nemojte dolaziti ako ste i sami bolesni. Dogovorite se sa ostalim članovima najuže obitelji da vas ne dođe više od dvoje dnevno. Ne vodite djecu. Poštujte upute zdravstvenog osoblja kojima se implementira zabrana i redukcija posjeta.
  • Ukoliko dolazite kao ambulantni pacijent, smanjite svoj boravak na što je moguće manju mjeru. Ako ste i sami gripozni, u bolnici obavezno nosite masku preko nosa i usta, koju možete zatražiti u Vašoj ambulanti porodične medicine ili kupiti u apoteci.
  • Izbjegavajte bliski kontakt sa drugim ljudima, rukovanje, grljenje i ljubljenje.
  • Često perite ruke.
  • Kašljite u papirnu maramicu ili unutrašnju stranu lakta.

Zahvaljujemo na razumijevanju!

Kantonalna bolnica Zenica

Podijelite članak