Portal 072info

Pročitajte ponovno usaglašeni tekst zakona o pravima demobilisanih branilaca

S obzirom na to da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio ovaj zakon u jednom obliku, dok je u nešto drugačijem obliku on usvojen u Domu naroda, bilo je neophodno usaglašavanje konačnog teksta zakona.

Zakon, podsjećamo, reguliše 15 prava za bivše borce, koji podrazumijevaju uz ostalo i zdravstveno osiguranje, prednost pri zapošljavanju, borački dodatak, prijevremeno povoljnije penzionisanje, objavu registra boraca i druga prava.

Iz teksta zakona je uočljivo da se ne pravi distinkcija između borbenog i neborbenog sektora, kao što su demobilisani borci zahtijevali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od usaglašanih amandmana u prijedlogu se odnosi na pojam boračkog dodatka kao i uslovi ostvarivanja prava i njihova kategorizacija u odnosu na “angažovanost, osposobljenost, rizicima i neprijateljskom djelovanju kao i formacijskim položajima”.

Decidno je opisano na koji način se može ostvariti borački dodatak, s tim je da pocrtano da osoba koja je u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 dezertirala, samovoljno napustila ratnu jedinicu ili bez odobrenja komande ili organa vlasti napustila RBiH duže od 30 dana nema pravo na borački dodatak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, amandman koji je usaglašen, a koji su izglasala oba doma odnosi se na formiranje boračkog fonda iz kojeg će se vršiti isplate boračkog dodataka.

Bivšim borcima je najvažniji dio zakona koji govori i boračkom dodatku, a na koji će imati pravo oni borci koji do sada nisu ostvarili nikakvo stalno mjesečno primanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećamo, Tufekčić se obratio borcima nakon druge sjednice Komisije, održane u Mostaru, kazavši da su ponovo dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

“Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda”, kazao je Tufekčić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim toga je najavljeno da će početkom sljedeće sedmice Komisija održati sastanak sa premijerom i dva dopremijera, rukovodstvom za zakazivanje sjednica i sa predsjednikom Federacije BiH. Tek nakon toga se može očekivati da će se tekst naći u parlamentarnoj proceduri.

Klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME