Pročitajte ponovno usaglašeni tekst zakona o pravima demobilisanih branilaca

S obzirom na to da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio ovaj zakon u jednom obliku, dok je u nešto drugačijem obliku on usvojen u Domu naroda, bilo je neophodno usaglašavanje konačnog teksta zakona.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zakon, podsjećamo, reguliše 15 prava za bivše borce, koji podrazumijevaju uz ostalo i zdravstveno osiguranje, prednost pri zapošljavanju, borački dodatak, prijevremeno povoljnije penzionisanje, objavu registra boraca i druga prava.

ČITAJ JOŠ:  Hadrović: Institucije moraju reagirati na lobiranje za nestanak države BiH

Iz teksta zakona je uočljivo da se ne pravi distinkcija između borbenog i neborbenog sektora, kao što su demobilisani borci zahtijevali.

Jedan od usaglašanih amandmana u prijedlogu se odnosi na pojam boračkog dodatka kao i uslovi ostvarivanja prava i njihova kategorizacija u odnosu na “angažovanost, osposobljenost, rizicima i neprijateljskom djelovanju kao i formacijskim položajima”.

Decidno je opisano na koji način se može ostvariti borački dodatak, s tim je da pocrtano da osoba koja je u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 dezertirala, samovoljno napustila ratnu jedinicu ili bez odobrenja komande ili organa vlasti napustila RBiH duže od 30 dana nema pravo na borački dodatak.

ČITAJ JOŠ:  Dodik poručio: Ko priča o secesiji, to je budalaština

Također, amandman koji je usaglašen, a koji su izglasala oba doma odnosi se na formiranje boračkog fonda iz kojeg će se vršiti isplate boračkog dodataka.

Bivšim borcima je najvažniji dio zakona koji govori i boračkom dodatku, a na koji će imati pravo oni borci koji do sada nisu ostvarili nikakvo stalno mjesečno primanje.

Podsjećamo, Tufekčić se obratio borcima nakon druge sjednice Komisije, održane u Mostaru, kazavši da su ponovo dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

ČITAJ JOŠ:  Poklonio mu prsten bosanskih vladara i knjigu: Objavljeni detalji razgovora pape i Komšića

“Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda”, kazao je Tufekčić.

Osim toga je najavljeno da će početkom sljedeće sedmice Komisija održati sastanak sa premijerom i dva dopremijera, rukovodstvom za zakazivanje sjednica i sa predsjednikom Federacije BiH. Tek nakon toga se može očekivati da će se tekst naći u parlamentarnoj proceduri.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING