Portal 072info

Pročitajte preporuke kako postupati nakon poplave

Federalna uprava civilne zaštite izdala je niz preporuka nadležnim organima civilne zaštite kantona, gradova i općina kako da postupaju u svojim mjestima nakon obilnih padavina i poplava. Ističu kako se bilježi blago opadanje Une, Bosne i Save, a prema prognozira se dalji trend opadanja i postepena stabilizacija vodostaja na slivovima.

FUCZ preporučuje da nadležni na osnovu vlastiti procjena sačine listu klizišta sa visokim stepenom opasnosti po ljude i materijalna dobra, te formiraju stručni tim koji će vršiti kontinuirani monitoring na klizištima.

Savjetuje se građanima da u narednom periodu ne konzumiraju povrće, a prevashodno salatu, špinat, blitvu, luk i slične povrtlarske kulture zbog opasnosti od kontaminacije teškim metalima i organiskim polutantima, kao i mogućnosti širenja zaraznih bolesti na tom području dok se ne izvrše adekvatna ispitivanja od strane nadležnih institucija. Ove aktivnosti provoditi u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zavodima za poljoprivredu.

Na poplavljenim područjima, nakon što se povukla voda treba obaviti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD) s ciljem provođenja obavezne protuepidemijske dezinfekcije na ugroženim područjima. Zavisno od epidemiološke situacije, provesti obaveznu protuepidemijsku dezinfekciju na ugroženom području u stambenim i drugim objektima, kao i privrednim i drugim institucijama na poplavljenom području sa nadležnim zavodima za javno zdravstvo, kao i higijensko-epidemiološkim službama (HES) domova zdravlja.

Potrebno je izvršiti uzimanje uzoraka vode za piće u javnim i privatnim vodovodima, bunarima, izvorištima i drugim objektima za snabdijevanje stanovništva vodom za piće, te da se izvrši kontrola tih uzoraka i predlože odgovarajuće mjere kako ne bi došlo do upotrebe onečišćene ili neispravne vode za piće. Ove aktivnosti provoditi u saradnji i koordinaciji sa nadležnim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, higijensko-epidemiološkim službama (HES) domova zdravlja.

“U cilju bržeg provođenja postupka procjene šteta, a nakon što se povukla voda iz stambenih, privrednih i drugih objekata te poljoprivrednog zemljišta, općinske / gradske komisije za procjenu šteta, u skladu sa Uredbom o metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća (“Službene novine Federacije BiH”, br. 75/04, 38/06, 52/09, 56/09 i 36/14) trebaju hitno da dostave preliminarne izvještaje o procjenama šteta i to na obrascu PR-Š-1, u cilju objedinjavanja preliminarnih izvještaja o procjenama šteta za potrebe Vlade Federacije BiH i drugih organa i institucija”, saopćeno je iz FUCZ.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME