Portal 072info

Procurile sramne informacije o Fudbalskom savezu BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mile Puljić, delegat u Skupštini Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva HŠK Zrinjski, aktuelnog prvaka BiH, osumnjičen je za ratne zločine.

Optužnicu protiv Puljića, inače, dugogodišnjeg direktora Vodovoda u Mostaru, Tužilaštvo BiH podiglo je jučer, a kako su iz Tužilaštva jutros potvrdili za Anadolu Agency (AA), upućena je na potvrđivanje u Sud BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Uz optužnicu, Sudu je proslijeđen opsežan dokazni materijal sa više stotina dokaza, te je predloženo pozivanje 85 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Radi se o predmetu Kategorije 2. koji je iz Tužilaštva pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

“Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Mile Puljića, rođenog 20. juna 1954. godine u Stocu, nastanjenog u Mostaru, državljanina BiH i Republike Hrvatske. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 2. bojne 2. brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava. On se tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti”, istakli su iz Tužilaštva BiH, dodavši:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Navedeni zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protupravnim lišavanjem slobode Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinude radove, na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama, te prisilno premješteni na teritorij pod kontrolom Armije BiH.”

U saopštenju iz Tužilaštva kaže se i da je “u okviru počinjenja ovih zločina, izvođenjem nezakonito zatočenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata za zatočenje na prinudne radove na crti bojišnice, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, ubijeno je 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, više od 70 žrtava je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U optužnici se kaže i da je iz logora Heliodrom i drugih lokacija, u više navrata, na prisilne radove odvođeno od nekoliko desetina, pa do više od 100 nezakonito zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti.

“Zločinima opisanim u optužnici oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo je fizički zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od strane pripadnika 2. bojne 2. brigade HVO, kojom je zapovijedao optuženi. Radi se o vrlo opsežnoj optužnicu, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tijekom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti. Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo – zločin protiv čovječnosti, iz članka 172. Kaznenog zakona BiH”, obrazložili su iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Puljić se i pored optužnice za ratne zločine nalazi na slobodi, a nakon podizanja optužnice kazao je “braniti se i gotovo”.

(sport.ba)

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME