Procurili dokumenti: Rusija je godinama financirala evropsku ekstremnu desnicu

2 35
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“U novembru prošle godine, tokom Mateove radne posjete Moskvi, moj šef je dogovorio privatni sastanak s njim, unajmivši sobu na istom spratu hotela Lotte kako bi spriječio zapadne medije da saznaju za sastanak.”  Ovo je napisao ruski državljanin Mihail Jakušev u dokumentu Microsoft Worda, koji je sam sebi poslao e-mailom 18. juna 2019. godine. Jakušev je direktor Cargrada, ruske organizacije koja sebe opisuje kao grupu kompanija čija je misija “oživljavanje veličina Ruskog Carstva”, piše New Lines Magazine.

Ovo “Mateo” se odnosilo na Matea Salvinija, bivšeg potpredsjednika talijanske vlade i ministra unutarnjih poslova i aktualnog lidera Lege Nord, talijanske nacionalističke i antimigrantske stranke. Današnji senator u gornjem domu talijanskog parlamenta, Salvini je bio istaknuti obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojeg je 2019. nazvao “trenutno najboljim državnikom na svijetu”.

Dokumenti i digitalna korespondencija, koje je New Lines Magazin nabavio iz Dossier Centra sa sjedištem u Londonu, u suradnji s estonskim novinama Delfi, talijanskim časopisom l’Espresso, njemačkim novinama Süddeutsche Zeitung i njemačkom javnom televizijskom kućom Westdeutscher Rundfunk, nude dokumentarne dokaze o tome koliko se vodeća evropska stranka poznata po svojoj rasističkoj i ksenofobičnoj politici oslanjala na financiranje i stratešku političku podršku trgovca utjecajem Kremlja.

Pravoslavni oligarh

Dok Moskva već mjesec dana vodi nezakoniti rat u Ukrajini, pokrenut pod slabašnim izgovorom “denacifikacije”, ove komunikacije pokazuju da je u potpunosti usklađena s mnoštvom ekstremno desničarskih političara i aktivista širom Evrope koji su daleko bliže definiciji fašizma nego ukrajinska vlada u Kijevu.

Jakuševljev šef i predsjednik grupe kompanija Cargrad je Konstantin Malofejev, ruski političar i privrednik, poznatiji kao “pravoslavni oligarh” zbog svoje manifestirane religioznosti. Malofejeva su sankcionirali EU i SAD zbog umiješanosti u rusku aneksiju Krima 2014. godine. Ukrajina ga je optužila za finansiranje ilegalnih proruskih paravojnih grupa.

U dokumentu koji je sam sebi poslao, Jakušev je izrazio zabrinutost da se “situacija drastično pogoršala” i da se ne može “nastaviti razgovarati s Mateom”. Prema dokumentu, kontakt između Salvinija i Cargrada bio je Salvinijev savjetnik Đanluka Savoini, koji je “izgubio slobodan pristup svom šefu”.

Tajni pregovori talijanske desnice i Moskve

U februaru je talijanski časopis l’Espresso objavio istragu u kojoj je razotkrio Savoinijeve tajne pregovore u Moskvi s očitim ciljem dogovaranja milionskih tajnih sredstava za Legu Nord uoči parlamentarnih izbora u EU 2019. godine.

Kao rezultat tog razotkrivanja, Jakuševljev dokument navodi da je Savoini bio “pod budnim okom talijanskih sigurnosnih službi”. Razmišljao je kako stupiti u kontakt sa Salvinijem, kojeg je uvijek nazivao njegovim imenom, “kako bi on odredio pouzdanu osobu koja će ih kontaktirati i s kojom se može komunicirati u Rusiji ili bilo gdje u Europi”.

U istom dokumentu opisan je plan održavanja konvencije u jesen 2019. u palači Konstantinovskij u Sankt-Peterburgu: čelnici novoosnovane frakcije Identitet i demokracija u Europskom parlamentu, koja ujedinjuje krajnje desne političke stranke, bit će pozvani na ovu konferenciju. Sastanak će popratiti međunarodni mediji. Konferencija se nikad nije dogodila.

U julu 2019., BuzzFeed News objavio je snimku Savoinijevih pregovora u Moskvi, eksplicitno navodeći planove za dobivanje nezakonitih ruskih sredstava za Legu Nord. Ubrzo nakon toga, talijanski tužitelji u Milanu otvorili su istragu protiv Savoinija, koja je još uvijek u toku.

Skrivali veze između evropskih političara i Putinovog Rasputina

Cargrad i njegovi lideri u Moskvi nastavili su djelovati kao kontakti krajnje desnih stranaka u Rusiji. Poduzeli su tajne mjere kako bi sakrili veze između evropskih političara i Aleksandra Dugina, ruskog filozofa i gurua euroazijstva i otvorenog, dugogodišnjeg zagovornika ruskog osvajanja Ukrajine poznatog i kao Putinovog Rasputina.

U nekim slučajevima, stranke ekstremne desnice tražile su savjet od osoba koje su nazivale svojim “ruskim prijateljima” kako bi spriječile antiruske prijedloge u Evropskom parlamentu. Cargrad je također služio kao posrednik između stranaka i visokih ruskih političara.

Jedan plan koji je organizacija osmislila u martu 2021. predviđao je uspostavljanje mreže koja će biti poznata kao “Altintern”, vjerojatno po uzoru na nekadašnju Kominternu, skraćenicu od Komunističke internacionale, organa sa sjedištem u Moskvi koji je trebao regrutirati strance u poticanju boljševizma i inicirati državne udare u inozemstvu.

Među onima koji su se trebali pridružiti bili su i članovi pokreta Demokracija i identitet, koji ima 64 od 705 mjesta u Evropskom parlamentu i sastoji se od članova Lege Nord i Nacionalnog skupa, ranije poznatog kao Nacionalna fronta, francuske reakcionarne i šovinističke stranke na čelu s Marin Le Pen.

Dobro dokumentirana veza Malofejeva i evropske krajnje desnice

– Bez našeg aktivnog angažmana i opipljive potpore europskim konzervativnim strankama, njihova popularnost i utjecaj u Evropi nastavit će slabiti – stoji u internom dokumentu koji je izradio Jakušev i koji je kružio među službenicima Cargrada.

U dokumentu se kao razlozi za “obnavljanje kontakata s euroskeptičnim strankama” navode kontinuirane restrikcije zbog covida-19, problemi s programima masovnog cijepljenja u Europi i zastoji u pokušajima dobivanja europskih dozvola za ruska cjepiva.

– Vjerujemo da u ovom trenutku još uvijek postoji mogućnost obnavljanja kontakata za sustavni rad s euroskepticima kako bi se suprotstavili politici sankcija Brisela. Međutim, nastavak rada s njima zahtijeva bitno drugačiji nivo povjerljivosti u vezi s jačanjem protivljenja ruskom utjecaju od strane zapadnih obavještajnih službi”, stoji u tekstu Cargrada.

Veze Malofejeva i evropske krajnje desnice dobro su dokumentirane i sežu godinama unazad.

– Malofejev je izvršavao zadaće Kremlja, koje su uključivale miješanje u izbore u Poljskoj i Bosni i Hercegovini. Organizirao je skupove evropskih ekstremnih desničara. Posredovao je u zajmu od 11 milijuna eura od ruskih banaka stranci Marin Le Pen – kaže Kalev Stoičesku, istraživač ruskih poslova u Međunarodnom centru za odbrambene studije, think tank organizaciji iz Talina u Estoniji.

EU postaje oruđe radikalnih snaga koje bi željele provesti kulturalnu i vjersku transformaciju te anacionalnu izgradnju Evrope.

Stoičesku je opisao Malofejeva kao oligarha, agenta Kremlja i fanatika “koji je pravoslavniji od patrijarha Ruske pravoslavne crkve”. Malofejev je otvoren u svom preziru prema LGBTQ pravima i surađivao je s anti-gay američkim kršćanskim skupinama.

Nije sasvim jasno je li se uopće ostvarila ambicija Cargrada da pokrene stvaranje panevropske mreže ekstremno desnih stranaka. U julu 2021. godine, 16 desnih populističkih stranaka iz cijele EU potpisalo je deklaraciju kojom se kritizira integracija u EU. Proces je vodio Nacionalni skup.

– EU sve više postaje oruđe radikalnih snaga koje bi željele provesti kulturalnu i vjersku transformaciju i u konačnici anacionalnu izgradnju Evrope, s ciljem stvaranja evropske superdržave – stoji u deklaraciji.

U deklaraciji se također ponovno potvrđuje “uvjerenje da je porodica osnovna jedinica naših naroda. U vremenu kada se Evropa suočava s ozbiljnom demografskom krizom s niskom stopom nataliteta i starenjem stanovništva, kreiranje politike u korist porodice bi trebalo biti odgovor umjesto masovne imigracije”.

Mnogi tajni sastanci

Mnogi sastanci koje su ekstremno desničarske stranke dogovarale s Malofejevim ili drugim ruskim političkim faktorima organizirani su tajno. Na primjer, Savoini je dogovorio sastanak početkom 2016. godine. “Dana 28. januara održat će se veliki sastanak Lege Nord s Marine Le Pen, predsjednikom austrijske krajnje desne Slobodarske stranke Hajnc-Kristijanom Štraheom (Heinz-Christianom Stracheom) i drugim strankama Evropske grupe u Milanu.

-Kao što smo rekli u decembru, čak ćemo pozvati Jedinstvenu Rusiju i Aleksandra Dugina – napisao je Savoini u e-mailu Cargradu upućenom Dariji Duginoj, Duginovoj kćeri. Događaj je trebao uključivati privatni ručak “s Matteom, nekim važnim članovima Lege Nord i našim ruskim prijateljima”.

Kad se datum događaja približio, Savoini je poslao još jedan e-mail, ovaj put samom Aleksandru Duginu. Pojasnio je da se Lega Nord našla na udaru međunarodnih medija koji su izvještavali o ruskom financiranju ove talijanske stranke.

– Znamo da to nije istina, ali moramo izbjeći službenu prisutnost Rusa 28. januara jer to može izazvati nove novinske članke i međunarodne kontroverze. Stranka nizozemskog ekstremno desnog političara Gerta Vildersa (Geerta Wildersa) službeno je zatražila da ruski lideri ne budu na ovom javnom sastanku”, objasnio je Savoini.

U Moskvi bili i njemački neonacisti?

Savoini je također pitao Dugina hoće li Malofejev nazvati Le Pen kako bi se organizirao susret s njom u hotelu ujutro 29. januara, a ne javno.

U nekoliko e-mailova raspravlja se o tome da su se vodeći evropski političari ekstremne desnice sastali s nekim pod pseudonimom “K”, vjerojatno Konstantinom Malofejevim, u hotelskoj sobi u Moskvi. U drugim slučajevima, Malofejevljevi podređeni organizirali su sastanke za svoje evropske goste s ruskim političarima poput Konstantina Kosačeva, predsjednika Odbora za vanjske poslove Vijeća Ruske Federacije, odnosno njenog senata. Kosačev je također sankcioniran od strane SAD-a i EU.

Čini se da je Savoini u januaru 2019. organizirao putovanje u Moskvu za njemačke zastupnike iz neonacističke stranke Alternative für Deutschland (AfD). “Gospodin K će vas i gospodina Björna Höckea čekati u svom uredu u Moskvi krajem januara, ako vam to odgovara”, stoji u jednom od njegovih mailova.

– Istog dana upoznat ću vas s Andrejem Klimovim, šefom vanjskih poslova Jedinstvene Rusije, Putinove stranke, a bit ćemo ugošćeni i u središnjem uredu stranke. Sastanak s gospodinom K bit će, naravno, privatan.”

Cargrad indirektno davao amandmane za prijedloge u Evropskom parlamentu

Malofejevljeva mreža ne samo da je bila u stanju širiti prokremljovska mišljenja diljem evropskog političkog krajolika, već je također davala amandmane za različite prijedloge koji će biti predstavljeni Evropskom parlamentu ili nacionalnim zakonodavnim tijelima.

U martu 2015. godine, na primjer, Gabrielius Landsbergis, tada litavski zastupnik u Evropskom parlamentu, a sada ministar vanjskih poslova Litvanije, pripremio je u Briselu prijedlog kritike Rusije.

– Tekst je vrlo loš – napisao je Kladiuo Damiko (Claudio D’Amico), tadašnji šef vanjskih poslova Lege Nord, u e-mailu Alekseju Komovu, vođi ruskog ogranka Svjetskog kongresa obitelji (WCF), krovne organizacije raznih anti-LGBTQ grupa koju favorizira Salvini. Komov je govorio na jednoj od njezinih konferencija u talijanskom gradu Veroni 2019. Sponzori WCF-a su Malofejev i Vladimir Jakunin, još jedan ruski oligarh pod sankcijama SAD-a. Bivši šef Ruskih željeznica, državnog željezničkog monopola, Jakunjin je također bivši časnik KGB-a.

– Molimo vas, pošaljite nam što je prije moguće svoje amandmane – napisao je Damiko u e-mailu koji je dobio Dossier Center, a pregledao New Lines. “Što prije ćemo vam poslati naše preporuke o izmjenama i dopunama teksta”, odgovorio je Komov. Razmjena e-mailova također je poslana Savoiniju, koji je odgovorio: “Savršeno! Grazie, Aleksej! Pošaljite nam amandmane na tekst pa da napravimo nešto dobro za našu stvar.”

Kasnije u junu tri zastupnika Lege Nord u Evropskom parlamentu, Lorenco Fontana (Lorenzo), Đanluka Buonano (Gianluca Buonanno) i Mara Bicoto (Bizzotto), nazvala su prijedlog “rusofobičnim” i “samoubilačkim” i glasali protiv.

Godine 2017. Savoini je napisao Manuelu Ohsenrajteru (Ochsenreiter), sada pokojnog AfD-ovu aktivistu i komentatoru u ruskim državnim medijima, da “naši ruski prijatelji žele potaknuti povratak sirijskih izbjeglica iz Evrope natrag u Siriju”. Zamolio je Ohsenrajtera da od AfD-a dobije više detalja o situaciji sa sirijskim izbjeglicama u Njemačkoj: “Nakon što saznamo te stvari, možemo organizirati operativni sastanak u Moskvi.”

Dokument usmjeren na austrijsko i talijansko zakonodavno tijelo

Još jedan dokument koji je vidio New Lines napisala je Jekaterina Minahina, zaposlenica Cargrada. Napisan je na ruskom u obliku akcijskog memoranduma i sastavljen 15. februara 2016. godine. Usmjeren je na dva evropska zakonodavna tijela – austrijsko i talijansko.

U prvom dijelu, “Rezoluciji o ukidanju antiruskih sankcija u austrijskom parlamentu”, Minahina kao potencijalnog govornika imenuje Johanesa Hubnera (Johannesa Hübnera), tadašnjeg zastupnika Slobodarske stranke Austrije.

Ona dalje opisuje medijsku kampanju koja se temelji na tvrdnji da “proturuske sankcije nanose nepopravljivu štetu austrijskoj privredi”. U onome što se čini kao svojevrsna naknada za uslugu, dokument je zaključio da bi trošak takvog poduhvata bio oko 20.000 dolara, a u slučaju da ukidanje sankcija bude uspješno, dodatnih 15.000 dolara.

Iako ovom nacrtu nedostaje kontekst i dodatni detalji, njegova očita svrha došla je do izražaja mjesecima kasnije. U junu 2016. Hubner je u austrijskom parlamentu predstavio nezavisni prijedlog za rezoluciju poznatu pod nazivom “Ukidanje sankcija Rusiji”.

– Ova politika Evropske unije prema Rusiji nanijela je znatnu štetu privredi Republike Austrije – rekao je Hubner u svom govoru. Njegov prijedlog je odbijen.

Talijanski prijedlog, koji je na sličan način pozivao na kampanju slanja poruka kojima bi se tvrdilo da sankcije Rusiji “nanose nepopravljivu štetu talijanskoj privredi”, za govornika je imenovao senatora Paola Tosata. Procjena troškova ove akcije bila je pomalo zagonetna: “20.000 eura + 20.000 eura (doprinos)”, uz dodatnih 15.000 eura u slučaju uspješnog glasovanja. New Lines nije mogao utvrditi od koga je došao dodatni “doprinos”.

Salvini neočekivano posjetio poljski grad blizu Ukrajine

Prije nekoliko sedmica, 3. marta, Salvini je neočekivano posjetio Pžemišl, poljski grad blizu ukrajinske granice, navodno zbog suosjećanja prema izbjeglicama koje bježe od ruskog rata.  Vojčeh Bakun (Wojciech), gradonačelnik Pžemišla, koji je stajao pored bivšeg talijanskog ministra unutrašnjih poslova, zahvalio je talijanskim humanitarnim organizacijama na pomoći prije nego što je ismijao Salvinija podigavši majicu koju je ovaj nosio u Moskvi s Putinovim licem i natpisom “Vojska Rusije”. Bakun je potom pozvao čelnika Lege Nord da otputuje na granicu “da vidi što je učinio njegov prijatelj Putin”.

New Lines je Cargradu poslao detaljan popis pitanja o ovoj istrazi. Nakon što je ovu publikaciju uporedio s Völkischer Beobachterom, novinama nacističke stranke, glasnogovornik televizijskog kanala Cargrada napisao je da je “bit zahtjeva aktiviranje informacija koje su dale obavještajne agencije SAD-a, Evropske unije i Velike Britanije. Nisu dugo krili da pomažu ukrajinskoj strani. To znači da su oni direktno povezani sa smrću civilnog stanovništva Donbasa i ubistvom ruskih vojnika”.

Glasnogovornik Cargrada je potom pozvao New Lines na sastanak u Moskvu.