Procurili navodni mailovi ruskog ideologa Dugina: “Šta možemo očekivati od Dodika? Mnogo.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Email ruskog ideologa Aleksandra Dugina je navodno hakiran i procurio je sadržaj više od 100.000 emailova.

Prepisku glavnog stratega Kremlja Dugina i njegovih najbližih saradnika otkrila je hakerska grupa Šaltaj Boltaj za koju se vjeruje da je bliska Ukrajincima. U “hrpi” emailova razmjenjuju se informacije kako pojačati ruski utjecaj posebno u Evropi, a desetak prepiski se odnosi na Srbiju, ali i na aktuelnog predsjednika bh. entiteta RS-a Milorada Dodika.

U četvrtom nastavku serijala o agentima koji šire “meki utjecaj” Kremlja u Srbiji, paravojnim organizacijama i navodnim humanitarcima kojima je zadatak “putinizacija Srbije”, Blic otkriva do sada nepoznate detalje: kako izgleda razmjena informacija na najvišem nivou, koji se podaci razmjenjuju, ko su Duginovi “spavači” u Srbiji, ali i ko rado za ruske interese špijunira osobe koja je strateg Kremlja označio kao sigurnosno interesantna.

Među političarima o kojima Dugin navodno piše gotovo romantičarskim jezikom je Milorad Dodik. Navode o Dodiku i Srbiji Dugin naslovljava sa “srpski horizonti ruskog proljeća”.

“Generalno, geopolitika već sugeriše plan akcije”, navodi Putinov strateg i ističe da očekuje da se Republika Srpska odvoji.

Dugin navodi da su Srbi najpouzdaniji prijatelji na Balkanu, a Dodik je idealan za kontraofanzivu slovenskog pravoslavnog svijeta. O Dodiku, Dugin navodi između ostalog da je “oprezan i suptilan političar”.

“Dodik je krenuo svojim putem u borbi za srpski narod. Pristao je na neke od zahtjeva Zapada, ograničavajući srpski nacionalizam, ali samo da bi koncentrisao snage, obnovio Republiku Srpsku i stvorio efikasnu infrastrukturu neophodnu za eventualnu nezavisnost. Zato upravo tamo, kao i u Kosovskoj Mitrovici, Srbi još uvijek strasno vole Rusiju, vjeruju u nju i u sebe (uostalom, ‘ima dvesta miliona Srba i Rusa’, kao što zna svaki pravi Srbin)… Takođe se priprema, a sve nevladine organizacije, prije svega mreže Georgea Sorosa, glavnog sponzora ‘obojenih atlantističkih revolucija’, stavljaju se u punu borbenu gotovost. Ali ni patriotske snage ne spavaju. Prema jednoj verziji, u Banjoj Luci su vidjeli neke prepoznatljive ličnosti iz redova krimskih ‘uljudnih ljudi’, predstavnike baš onih ‘dvesta miliona Srba i Rusa'”, navodi Dugin.

Dugin pita i odgovara:

“Šta možemo očekivati od Milorada Dodika? Mnogo.”

S kim je Dugin razmjenjivao mailove nije poznato, a autentičnost za sada još nije potvrđena.

Putinov strateg preporučuje i da treba ići na početak procesa “ponovnog ujedinjenja sa Srbijom” i razmještati ruske baze. Zaključuje da je izlaz za Rusiju u sukobu sa Zapadom i Amerikom – balkanski prodor.

“To bi moglo iz korijena da promjeni svu politiku u samoj Srbiji… Približavanje Srbiji, ulazak u novu etapu njene historije, ovoga puta biće jedinstvena šansa za Rusiju da ojača svoje pozicije u Evropi. Sasvim prirodno, može se postaviti pitanje razmještanja ruskih vojnih baza na teritoriji Srbije i/ili Republike Srpske. Amerikanci su uspostavili direktnu kontrolu nad preostalim teritorijama bivše Ukrajine, Rusiji ne preostaje ništa drugo nego da izvede balkanski prodor”, navodi Dugin.

Dalje piše kako je “plan jačanje antizapadnih ili kako kaže rodoljubivih snaga u Srbiji. Stvarati atmosferu koja treba da dovede do ruskog proljeća na našim prostorima. Po Duginu idealno bi bilo da se izdejstvuje u Republici Srpskoj scenario kao na Krimu koji bi se prelio u talas po Balkanu.

“Naravno Srbi su glavno ‘oruđe’, a i navikli su na stradanja”, navodi se među dokumentima o Srbiji do kojih je Blic došao, a u emailu sa adrese [email protected] piše i da Srbi nisu dobili pomoć Moskve.

Klix