Procurio nacrt njemačkog zakona, evo gdje bi se sve uvelo obavezno vakcinisanje

vakcinacija djece fena

Buduća njemačka vlada želi od 16. marta 2022. cjepivo protiv koronavirusa učiniti obaveznim za sve zaposlene u bolnicama, domovima za starije i nemoćne te ostalim zdravstvenim ustanovama, navodi se u nacrtu zakona u koji je Reuters u nedjelju imao uvid.

Njemačka se do sada suzdržavala od uvođenja obaveznog cijepljenja zbog straha od povećanog manjka medicinskog osoblja i njegovatelja.

No, podrška za taj potez je narasla nakon što se zemlja suočila s porastom broja slučajeva zaraze u četvrtom valu pandemije.

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju formirati novu njemačku vladu u srijedu, namjeravaju parlamentu predstaviti novi zakon tokom sljedeće sedmice.

U nacrtu stoji da će zaposleni u spomenutim područjima do 15. marta trebati dokazati da su cijepljeni protiv koronavirusa, da su se oporavili od COVID-19 ili predočiti potvrdu da se ne mogu cijepiti.

Budući da Njemačka namjerava cijepiti 30 miliona ljudi prije Božića, nacrt zakona bi također dopustio stomatolozima, veterinarima i ljekarnicima da privremeno provode cijepljenje nakon što prođu za to predviđenu obuku.

Predloženi zakon bi do 15. februara 2022. produžio privremene mjere koje bi njemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strože mjere ako je potrebno.

Prethodni članakTrgovina oružjem cvjeta uprkos koroni
Sljedeći članakPredsjedništvo usvojilo odluku o sudjelovanju BiH u programu EU Horizon Europe