Screenshot 3 62


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Broj registracija novih automobila u Evropi pao je u januaru 2021. za četvrtinu, jer su najveća auto tžišta na kontinentu ponovo trpila zbog obnavljanja mjera ograničenja tokom drugog talasa koronavirusa, pokazuju podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Registracije novih automobila pale su prošlog mjeseca za 25,7 posto međugodišnje, na 842.835 vozila u Evropskoj uniji, Britaniji i zemljama EFTA, prema podacima ACEA-e, prenosi Reuters.

Na svih pet najvećih evropskih tržišta zabilježen je pad, a najveći je registrovan u Španiji od čak 51,5 posto.

Prodaja novih automobila u Njemačkoj potonula je za 31,1 posto, u Britaniji za 39,5, a u Italiji za 14 posto.

U Francuskoj je registrovan manji pad od 5,8 posto, prenosi Tanjug.

Švedska je bila jedina zemlja EU u kojoj je prodaja porasla, i to za 22,5 posto, što je istovremeno i posljedica niske uporedne baze, odnosno malog broja registracija vozila u toj zemlji u januaru prošle godine zbog povećanog poreza na promet vozila.

Kad je riječ o pojedinačnim proizvođačima automobila, prodaja VW i Stelantisa je opala za 28,1, odnosno 27,4 posto respektivno, dok je Renault zabilježio manju prodaju za 22,9 posto.

Luksuzni proizvođači automobila su u januaru takođe imali negativan promet, pri čemu je prodaja BMW-a pala za 16,8 posto, dok je rivalski Daimler registrovao pad od 17,9 posto.