Prodaja DVD-ova za 13 godina pala čak 86 posto

Prodaja DVD-ova za 13 godina pala čak 86 posto

Prodaja DVD-a opada već više od jedne decenije, a novi niz usluga koje nude streaming servisi poput Netflixa i načini na koji potrošači legalno i ilegalno gledaju filmove i serije mogli bi u potpunosti uništiti ovaj oblik tehnologije. Prodaja DVD-a je na svom vrhuncu dosegla 16 milijardi dolara i činila je čak 64 posto kućnog video tržišta. Ovdje govorimo o 2005. godini, dok danas, 14 godina kasnije DVD prodaja čini manje od 10 posto ukupnog tržišta, dok je sveukupna prodaja za 2018. godinu dostigla samo 2,2 milijarde dolara.

Slična statistika važi i za Blu-Ray diskove, koji su uvijek bili nešto skuplji od DVD-a, a lansirani su 2006. godine. Najveća zarada ostvarena je 2,37 milijarde dolara, a do 2018. je pala na 1,8 milijardi dolara.

Kombinacija velike recesije, porasta kupaca koji vrše nabavku po potrebi, digitalnih kopija filmova i pokretanja usluga streaminga uzrokovali su pad prodaje DVD-a za više od 86 posto u posljednjih 13 godina.

Šta je zapravo glavni razlog velikog pada u prodaji DVD-a i Blu-Ray diskova?

Stranica CNBC prenosi kako je glavni uzročnik za ovaj pad zapravo povećan broj streaming servisa. Očekuje se da će se ova statistika dodatno pogoršati kada na tržište zakorače i servisi poput Disneyja +, Peacocka, HBO Max-a…

Međutim, isti ovaj pad desio se i industriji VHS kaseta 2001. godine kada su potrošači naglo počeli kupovati DVD-e filmova koji su tek izlazili i stare kasete zamijenili novim DVD-ovima.

“Ono što je izrazito jasno svima koji malo bolje prouče situaciju jeste da svi oni koji jednom probaju digitalni svijet ne žele nazad ka kupovini DVD-a. Ovo su dvije drugačije platforme i potrošači to jasno osjete”, rekao je profesor informacija i tehnologija Michael Smith.

I dok su se potrošači prebacivali na digitalne opcije, pojavili su se streaming servisi.

“Najveća i najznačajnija razlika ovdje jeste činjenica da ste u videoteci uvijek mogli iznajmiti ili kupiti film koji je u kinima igrao prije nekoliko godina. Sada taj isti film možete pronaći na HBO-u ili Netflixu, tako da se ne isplati kupovati DVD da biste ga pregledali. Čak i ako ga nema na streaming servisima, vrlo je vjerovatno da će se pojaviti u narednih nekoliko mjeseci. Lakše ga je sačekati nego kupiti DVD”, kaže Bruce Nash, osnivač i predsjednik Nash Informacijskih servisa.

KLIX

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS