Portal 072info

Prodaja vina: Očekivao se rast od 4 posto, ali sve je poremetila pandemija

crveno vino casa flasa ilustracija pixabay
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Očekuje se da će on-trade prodaja vina (u barovima, restoranaima…) u Bosni i Hercegovini pasti za 27 posto u 2020. godini u svjetlu utjecaja COVID-19. ocjenjuje Euromonitor.

To predstavlja glavni zaokret od očekivanog porasta od 4 posto za 2020. godinu tokom istraživanja provedenog u maju 2019. godine, odnosno prije širenja COVID-19.

Lagano vino od grožđa je daleko najtradicionalnija vrsta vina u Bosni i Hercegovini, posebno još uvijek crno vino. Iz tog razloga, ova kategorija je najmanje pogođena pandemijom COVID-19 tokom prve polovine 2020. godine.

Očekuje se da će trebati neko vrijeme za količinsku prodaju vina da se u potpunosti oporavi od drastičnog pada koji će se očekivati ​​u kategoriji tokom 2020. godine zbog pandemije COVID-19.
Godine 2021. vjerovatno će doći do djelomičnog oporavka, a još jedan snažan učinak 2022. godine vratit će kategoriju u sličan položaj u odnosu na onaj prije početka COVID-19.

U 2019. šampanjac je zabilježio najjači rast prodaje u nekoj od kategorija vina u Bosni i Hercegovini. Međutim, prodaja šampanjca i dalje raste sa niske baze, a ukupna prodaja ostaje daleko manja u donosu na lagana vina od grožđa.

Euromonitor podsjeća da je Vinarija Vukoje 1982 iz Trebinja dobila priznanje za najbolju vinariju balkanskog regiona u septembru 2019. godine na festivalu dobre hrane i vina Belgrade Waterfront, održanom u Beogradu, Srbija.

– Ovo je jasan znak rastućeg profila bosanskih vina na regionalnom nivou, što otvara mogućnost da bi vinarije u zemlji mogle imati potencijal za privlačenje potrošača dalje, ocjenjuje Euromonitor.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)