Portal 072info

Prodavači krizantema, ikebana i lončanica imaju pune ruke posla, cijene od 2,50 do 50 KM

Gužve na graničnim prijelazima već su za vikend nagovještavale dolazak blagdana. Mnogima su blagdani Svih svetih i Dušni dan prilika da nakratko dođu u svoje domove i posjete grobove svojih najmilijih, piše Večernji list BiH.

Blagdan Svih svetih kršćani na Istoku slave od 4. stoljeća. Nekadašnji poganski hram, rimski Panteon, darovao je car papi Bonifaciju IV. (608. – 615.). Po Papinoj odluci, kosti (relikvije) mučenika iz katakombi prenesene su u taj hram 13. svibnja 609. godine poslije Krista. Panteon je posvećen u crkvu svih svetih mučenika. Osim mučenika, u crkvi su se počeli štovati i sveci. Papa Grgur III. (731. – 741.) dao je sagraditi kapelicu Svih svetih u bazilici sv. Petra. Papa Grgur IV. (828. – 844.) odredio je da se u Crkvi slavi Spomen svih svetih 1. studenoga, govori fra Iko Skoko. Dan nakon Svih svetih slavi se Dušni dan. Kršćani su preuzeli neke običaje od Grka i Rimljana te im dali kršćanski sadržaj. Grci i Rimljani štovali su svoje pokojnike treći, sedmi i četrdeseti dan od ukopa te posebno na godišnjicu smrti. Veliki naglasak stavljali su na naricanje i gozbe. Kršćani su odbacili naricanje i gozbe,spominje između ostaloga fra Iko Skoko. Poziva i vjernike da ovih dana pohode groblja najmilijih.

Vjerujem kako svi mi, koji zdravstveno možemo, odlazimo na groblja. Groblja su posebna mjesta. Prvo dolazimo na grobove s nakanom pomoliti se za naše, ali i sve pokojnike te im zapaliti svijeće i cvijećem zahvaliti za sve što su učinili dobro, bilo nama, bilo svojoj sredini. Čovjek koji moli za svoje pokojne i koji im zna zahvaliti, čini dobra djela koja ostavljaju dubok trag u njegovu životu, ističe fra Iko Skoko. Također, na prometnicama i u ovlaštenim cvjećarnama pronalazimo krizanteme, ikebane, lončanice i drugo prigodno cvijeće za groblje. Krizanteme se kreću od 2,50 do 7,50 KM, lončanice od 4 do 12 KM, dok se ikebane mogu naći od 10 pa sve do 50 KM. Prodavači ističu da imaju pune ruke posla.

Vecernji.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box