Prodavo slinu na crnom tržištu zbog lažiranja kovid propusnica

Cackanje nosa
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Slučaj čovjeka iz Herzogenburga, nedaleko od Beča, koji se dosjetio kako da unovči svoju slinu obišao je svijet. Nakon lažnih potvrda o vakcinaciji, na ilegalnom tržištu se distribuiše slina osobe zaražene koronom.

Navodi se kako je osumnjičeni na taj način ponudio u prodaju pozitivne testove na koronu. Time je garantovao oporavljen status bez direktne zaraze Kovidom.

Inspektor Johan Baumšlager nije mogao dati više detalja o rasturaču sline jer je istraga još u toku. Nije poznato koliko je ilegalnih uzoraka do sada dostavljeno te koliko je naplaćivao svoju uslugu.

ČITAJ JOŠ:  Obećali platiti ljetovanje svakome ko se tamo zarazi koronom

Mladić (21) je navodno prodao između 30 i 100 lažnih potvrda o vakcinisanju. Iz povjerljivih izvora potvrđeno je da je riječ o osobi srpskog porijekla kojem problemi sa zakonom nisu nepoznati, u junu 2021. osuđen je na 27 godina zatvora, ali mu je odobrena odgoda služenja kazne.

Vrijeme je iskoristio za rad unutar najvećeg centra za vakcinisanje u Austriji i formiranje grupe s kojom je izdavao još neutvrđen broj lažnih potvrda o vakcinisanju protiv Kovida-19. Zalijepio je oznake u prazne kvadratiće za vakcinisanje, opremljene s dva pečata (pečat Grada Beča i ACV-a) i potpisom zajedno sa Upisom u elektronski registar vakcinacije (zeleni pasoš).

ČITAJ JOŠ:  Bakir Izetbegović: Postoji samo jedan rival i neprijatelj, ime mu je Covid-19

Kod osumnjičenog je pronađeno 230 naljepnica o vakcinisanju protiv Kovida, praznih kartona za vakcinisanje, rukom ispisane bilješke o brojevima serija i pečati zdravstvene službe Grada Beča. Potvrda o vakcini je koštala 550 do 650 evra.

Ovo nije prva organizovana prevara u centru gdje je bilo zaposleno gotovo 200 radnika.

GODISNJICA
MARKETING